Skilsmässa är enda utvägen

Kalmar Artikeln publicerades
Anki och Mikaels skilsmässa har fått många att reagera. I kommentarerna på facebook finns både ilska och förundran, men även de som känner igen sig i parets situation.
Foto:Anders Johansson
Anki och Mikaels skilsmässa har fått många att reagera. I kommentarerna på facebook finns både ilska och förundran, men även de som känner igen sig i parets situation.

Anki och Mikael Foss har varit gifta sedan 2001. De älskar fortfarande varandra, men ser ingen annan utväg än att skilja sig. I det längsta har de kämpat för att hålla ihop, men ansvaret för Mikaels vård håller på att knäcka Anki.

Anki och Mikael valde alla hjärtans dag för att berätta om sitt beslut för vänner och bekanta.

"Detta har blivit nödvändigt för att jag utnyttjas i form av "äktamaka-ansvar" trots att jag själv är sjukskriven. Men jag har fått slita och har använts och utnyttjats. Tills jag stupar. Och om jag inte får finnas till för min egen del så kan jag inte heller finnas till för någon annan och då inte heller för Micke", står det på Ankis facebooksida.

– Vi skrev inlägget tillsammans Micke och jag. Att vi valde just den dagen är vår svarta humor. Vi blir förlovade igen, eller efterlovade som vi kallar det.

Nu är allt förberett med personbevis och blankett för att lämna in en gemensam ansökan om skilsmässa. Det som återstår är att skriva ett testamente.

– Vi gifte oss av kärlek och vårt bröllop var som en dröm. Nu sliter samhället isär oss, det känns som om det vore på medeltiden.

Tidningen har berättat om parets kamp för att få ihop sin tillvaro efter att Mikael fick en svår stroke i oktober 2015.

Från att ha varit helt frisk blev Mikael totalförlamad. En tjänsteman på kommunen rådde tidigt Anki att ta ut skilsmässa. Motivet var att få bättre ekonomi och större möjlighet att söka bidrag.

Uttalandet blev mycket uppmärksammat och omsorgsnämndens ordförande Michael Ländin (S) bad Anki om ursäkt, med tillägget att tjänstemannen sagt det av välvilja.

Knappt ett år senare ser Anki och Mikael ingen annan utväg än att just skilja sig.

– Det var äktamaka-ansvaret som knäckte mig. Tvåsamheten fungerar inte i den här situationen. Jag har fört en ständig kamp för att få hjälp till Micke och kämpat för att hålla ihop vårt äktenskap. Jag har känt mig helt utlämnad och motarbetad. Nu tvingas vi skilja oss för att skydda varandra.

Anki ger flera skäl till varför de inte har något annat val, en är ekonomisk. Trots att hon sedan några månader tillbaka bor i en egen lägenhet förväntas hon betala halva Mickes hyra.

– Vid beräkning av betalningsutrymme för hemsjukvård och kommunalt boende så bortser kommunen från min boendekostnad, men det gick inte att bo där med assistenter 24 timmar om dygnet. Jag fick aldrig sova eller vara ifred.

Hon är kritisk till hur samhället å ena sidan ser henne som en maka som ska ta ansvar för Micke, å andra sidan ser henne som jobbig när hon kräver det som Micke har rätt till.

– Människovärdet finns inte, utan samhället kör slut på anhöriga. Olika instanser har väldigt lätt att dumpa saker i knät på anhöriga och man kan inte freda sig när det är ens partner det handlar om. Nu kommer Micke att få en god man som bevakar hans rättigheter och jag kan fortsätta vara hans partner och slippa ses som en besvärlig anhörig.


Tidigare artiklar

Tipsad om skilsmässa efter stroke

Ländin ber Mikael och Anki om ursäkt

Stort stöd för familjen

Anställde sju innan beslut

Beslutet dråpslag för strokedrabbade Micke

Indragen assistans JO-anmäls

Socialen slår larm om indragen assistans

Regnér står fast vid order om assistans

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.