Skolvalet 2018: Så röstade eleverna i Kalmars skolor

Kalmar Artikeln publicerades

Gymnasie- och högstadieskolor runtom i ­landet deltog under veckorna före valet i egna omröstningar. Och resultaten varierar – rejält.

Sammanlagda skolvalen i Kalmar jämfört med riksdagsvalet.
Foto: Fredrik Svensson
Sammanlagda skolvalen i Kalmar jämfört med riksdagsvalet.

När eleverna på kommunens gymnasie- och högstadieskolor fick chansen att tycka till om partierna blev det både likheter och stora skillnader mellan deras val och riksdagsvalet.

Mest likt blev det för Moderaterna, med en skillnad på bara 0,3 procentenheter. För Socialdemokraterna var skillnaden mycket större, 10,8 procentenheter till nackdel för partiet som blev störst i det riktiga valet.

Centerpartiet och Miljöpartiet gick rejält bättre i kommunens skolval än riksdagsvalet. Samtidigt som fyra andra partier som samtliga ökade i Riksdagsvalet, Vänsterpartiet, Sverige­demokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, hamnade rejält mycket lägre i skolvalet.

Det skiljer också rejält mellan olika skolor. I hälften av skolorna, fyra av åtta, blev Moderaterna största parti. Bäst gick det för Ulf Kristerssons parti på Stagneliusskolan, 30,47 procent.

På två skolor blev Socialdemokraterna störst. Jenny Nyströmsskolan och Gymnasiesärskolan,30,81 respektive 36,07 procent.

På Lars Kaggskolan fick Sverigedemokraterna flest röster, 26,55 procent, och Moderaterna kom tvåa.

Sverigedemokraterna var även största parti på Fria läroverken Kalmar. Skolan där Feministiskt initiativ gjorde sitt bästa resultat. Hade det varit riksdagsval hade partiet kommit in med 4,31 procent.

Vänsterpartiet gick bäst på Jenny Nyströmsskolan, 10,04 procent, och Centern gick hem på Stagg, 17,84 procent.

På Calmare internationella skola, CIS, gjorde Liberalerna sitt bästa skolval med 9,38 procent.

Falkenbergsskolan och Lindsdalsskolan röstade båda i högre grad på Centern än vad partiet fick röster i det verkliga valet. I det första fallet var även Moderaterna extra populära, i det andra Miljöpartiet.

Två andra skolor deltog också i Skolvalet 2018: Plusgymnasiet och Särskolan. Men enligt de preliminära resultaten röstade färre än 20 elever och då särredovisas inte siffror utan bakas in i det nationella resultatet.