Skönstaxerad för bilaffärer skyller på inre tvång

Kalmar
Under 2015 köpte mannen bland annat en BMW och två Porsche.
Foto: Thibault Camus
Under 2015 köpte mannen bland annat en BMW och två Porsche.

En man i Kalmar hävdar att han hade ett sjukligt behov av att byta bil. Skatteverket menar däremot att mannen var bilhandlare och kräver in över en miljon i obetalda skatter och avgifter.

Skatteverket har granskat mannens affärer som de menar är alldeles för stora med tanke på mannens deklarerade inkomst på 167 000 kronor för 2015.

Skatteverket bedömer att mannen har köpt tolv bilar på ett år och sålt elva av dessa. För några av bilarna saknas handlingar om försäljningen.

Själv hävdar den 47-årige mannen att bilaffärerna är ett symptom på ett tvångsmässigt beteende som han går i behandling för.

Skatteverket konstaterar att han inte visat något läkarintyg som kan visa att detta stämmer. Bilaffärerna är dessutom så avancerade att de påminner om hur bilhandel brukar gå till.

”Det finns inga sådana avvikelser vid affärerna som talar för någon form av tvångsmässigt beteende”, enligt Skatteverket.

Stora insättningar har gjorts till mannens konto. Skatteverket menar att det är betalning för bilar. Mannen menar att det är lån från flera personer. När skatteverket har jämfört personernas inkomster med lånebeloppen så bedömer man att de tjänar för lite för att kunna låna ut så mycket pengar.

Mannens förklaring är att han har fått ett arv och därför kunnat få låna. Det faktum att han gärna exponerat sig i dyra bilar ska ytterligare ha förstärkt hans goda soliditet och image. ”En kille som åker omkring i sådana bilar har pengar”, uppger mannens ombud Svante Oledal i en kommentar till Skatteverket.

Vidare ska mannen inte ha haft så god ekonomi som långivarna trott och de väntar fortfarande på sina pengar.

Nu vill dessutom Skatteverket ha in skatt på mannens bilaffärer som beräknas ha uppgått till 3,5 miljoner kronor. Momsen som mannen måste betala är på 700 000 kronor. Till det kommer ett skattetillägg på 140 000 kronor. På den uppskattade vinsten på 525 000 kronor ska han betala skatt och skattetillägg på drygt 162 000 kronor.

Skatteverket har beslutat att totalt kräva in en miljon i skatt för mannens bilaffärer.