Skriver faktaböcker - för att barnen ska läsa

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Bengt-Erik Engholm signerade och gav böcker till alla i förskoleklassen. Allt ingår i projektet Lässurr som anordnas på de flesta barnbiblioteken i Kalmar län.
Foto:Gustav Röriksson
Bengt-Erik Engholm signerade och gav böcker till alla i förskoleklassen. Allt ingår i projektet Lässurr som anordnas på de flesta barnbiblioteken i Kalmar län.

På tisdagen var författaren Bengt-Erik Engholm i Ljungbyholm för att möta en förskoleklass som läst hans nya bok som handlar om snor.

På Ljungbyholmsbiblioteket har förskoleklasen strömmat in. Regnet smattrar mot rutorna och barnen har satt sig bekvämt i sofforna framför Bengt-Erik Engholm. Han visar boken som heter Snor och undrar varför de tror att hans namn står på framsidan. Barnen vet, de har alla läst hans bok om snor och säger att det är för att han skrivit den.

Allt började med berättelsen Kameleontpojken, där han träffade fakiren Martin Lundström eller som han kallas i boken "Orthae". Då fick Bengt-Erik syn på en faktabok om mumier och tänkte att han kunde skriva en liknande faktabok om fakirer. När förlaget gav grönt ljus, var det bara att skriva.

– Syftet med de här böckerna är att barnen ska läsa, i andra hand ska de tycka att det är ett spännande ämne, i tredje hand ska de lära sig något. Det är många killar som inte gillar att läsa och den här boken om fakiren gick hem. Så det handlar om att de ska hitta något som passar dem.

Med projektet Lässurr som ska öka läsandet bland barn besökte han flera andra barnbibliotek i länet. Han skriver böcker för åldrarna sex till nio år och har i höst skrivit 20 böcker. Hans bok "Vikingar" har översatts till ryska och norska och snart även engelska. Nu skriver han en bok om mänsklighetens historia, som ska täcka historien från människoapor till framtiden. Allt för en yngre läsarkrets.