Skulpturerna fyller Sollidens slottspark

Borgholm Artikeln publicerades
 Peter Fries ”Lotus” tornar upp sig mot Sollidens slott.
Foto: Börge Kamras
Peter Fries ”Lotus” tornar upp sig mot Sollidens slott.

Den årliga skulpturutställningen i Sollidens slottspark har invigts. Fram till slutet av Ölands skördefest den 29 september kommer besökarna, förutom att kunna njuta av naturen i parken, också kunna beskåda verk av några av Sveriges främsta samtidskonstnärer.

Det är elfte gången som Barbro och Börge Kamras curaterar en skulpturutställning i slottsparken. Tjugotvå år som gallerister på Lilla Nyborg i Borgholm har de bakom sig, liksom femton år som ägare av VIDA Museum & Konsthall som de också grundade och designade. 2016 var deras första år utan varken eget galleri eller museum.

Efter fler än fyrahundra utställningar med över tvåhundra konstnärer har paret Kamras skapat sig ett brett socialt nät inom konstvärlden. Många av de tolv medverkande konstnärerna har de haft kontakt med och ställt ut förut både en och två gånger. I slottsparken har de valt ut en blandning av äldre och nyproducerade alster. Det äldsta verket, skulptören Asmund Arles Häst som rullar sig, utfördes redan på 1960-talet. Vissa av konstnärerna är renodlade skulptörer, andra har färdats mellan olika konstnärliga uttryck och växlat mellan måleri och skulptur.

– Skulpturerna passar ihop, men de spretar ändå, säger Barbro och syftar på variationen och nyanserna i utförande, form och material.

Det finns tre alldeles nya verk i utställningen. Peter Frie medverkar med den två meter höga skulpturen Lotus. Nybrobördiga Markus Åkesson har bidragit med en bronsskulptur, likaså har Ellen Ehk Åkesson, som tidigare har ställt ut på skulpturutställningen i slottsparken 2017.

Barbro berättar att det är en ynnest för henne och Börge att få utforma en utställning utomhus i den fria naturen; att de trivs med att ibland få vara i en annan miljö än ett galleri eller konsthall med vita väggar.

- Måhända är det naturen som är skulpturens ursprungliga medium, menar hon. - Naturen bryter och lyfter. Den ger en ytterligare dimension till konsten.

Skulpturutställning i Sollidens slottspark 2019

Medverkande konstnärer

Asmund Arle, Olle Baertling, Ellen Ehk, Lars Englund, Peter Frie, PG Thelander, Ann Wolff, Markus Åkesson, Hans Hedberg, Maria Miesenberger, Clas Hake, Pål Svensson.

Visa mer...