Skyldig till över 20 brott på 8 år men ingen utvisning

Hansa City Artikeln publicerades

En man och en kvinna med sina tre gemensamma barn samt en kvinnlig bekant med sina fem barn, besökte i slutet av augusti Hansa City.

Väktare såg hur trion under sina besök på H&M och Ikea gömde varor i sina barnvagnar, och polis tillkallades som kunde ingripa. Nu har alla tre fällts av Kalmar tingsrätt för stöld av varor till ett värde av drygt 6 000 kronor.

Den ena kvinna döms till skyddstillsyn och den andra till 40 dagsböter a 50 kronor, totalt 2 000 kronor. Även om de två är utländska medborgare så har de bott i Sverige länge och det är här deras barn är födda. Då det inte heller rör sig om grov brottslighet väljer rätten att ogilla åklagarens krav på utvisning.

Den 28-årige mannen har gjort sig skyldig till en lång rad brott sedan han kom till Sverige 2008. Han återfinns under 25 avsnitt i brottsregistret. Som medborgare i Montenegro saknar han dock skyddsskäl och har nekats asyl, och då han först kom hit ljög han om sin identitet. Han har avvikit från verkställighet av utvisning men i februari sökte han på nytt asyl, som är under utredning.

Så sent som i augusti dömdes han till 2,5 års fängelse av Hässleholms tingsrätt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöhet i trafik och grov olovlig körning. Detta straff avtjänar han i detta nu. För stölderna i Kalmar, samt för grov olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen döms han till ytterligare två månaders fängelse.

Någon utvisning blir det inte heller för 28-åringen. Detta eftersom han har levt i stort sett hela sitt vuxna liv i Sverige, där han har hunnit skaffa tre barn som han förvisso inte bor med men enligt uppgift träffar regelbundet.