Slapp fängelse för misshandel av sin pappa – misshandlade sin mamma

Kalmar Artikeln publicerades
22-åringen slapp fängelse för bland annat ha misshandlat sin far. Nu åtalas han för att ha slagit sin mamma.
Foto: Johan Nilsson/Sydöstran
22-åringen slapp fängelse för bland annat ha misshandlat sin far. Nu åtalas han för att ha slagit sin mamma.

I tingsrätten dömdes 22-åringen till fängelse för att bland annat ha misshandlat sin pappa. Hovrätten ändrade domen till skyddstillsyn. Nu åtalas 22-åringen för att ha misshandlat sin mamma.

22-åringen har ett gediget brottsligt förflutet. I slutet av 2018 dömdes han för 21 olika brott till fängelse i 16 månader, bland annat misshandeln av sin far.

Trots att han hade kontaktförbud och inte fick träffa sin pappa åkte han i oktober 2017 till pappans jobb. Pappan erbjöd sig att köra honom men på vägen stoppade sonen plötsligt bilen genom att dra i handbromsen. När bilen stannat slog han sin pappa i ansiktet. Pappan flydde ut på en åker och blev jagad av sonen som samtidigt skrek ”Allahu Akbar” flera gånger.

22-åringen dömdes också att ha attackerat en barberare med en cykel och för att ha slagit honom i ansiktet.

Vidare dömdes han för ofredande och olaga hot på länssjukhuset där han bland annat skrikit könsord åt en sjuksköterska och dödshotat en annan när de försökte vårda honom efter att han blivit knivhuggen i hjärtat efter ett bråk i Berga centrum.

I januari i år ändrade Göta Hovrätt domen och 22-åringen fick skyddstillsyn istället för fängelse.

Med hänsyn till omständigheterna så omvandlade hovrätten fängelsestraffet till skyddstillsyn, en ”påföljd han inte tidigare åtnjutit förmånen av”. Rätten finner det tydligt att 22-åringen är i stort behov av de ”stödjande insatser en skyddstillsyn innebär”.

Men nu åtalas alltså 22-åringen igen för att ha brutit mot kontaktförbudet mot sin pappa och för att ha misshandlat sin mamma. Det var tidigt en morgon i slutet av juni som 22-åringen kom till sina föräldrars lägenhet.

Mamman säger i förhören att hon ville hälsa på sin son innan hon gick till jobbet. Först pratade de som vanligt, men sen sa 22-åringen att han ville prata med sin pappa och tog tag hårt i mammans handled för att få henne att ringa pappan.

Han sa ”varför är du rädd för din son” och sedan slog han henne i ansiktet med en knuten näve. Mamman slet sig loss och lyckades ringa sin man som kom ut. Pappan säger i förhör att han är rädd för sin son och kontaktade polisen.

När han kom ut gick han förbi sonen utan att prata för att sonen skulle låta bli mamman. Inom kort kom polisen och grep 22-åringen som erkänner både misshandeln och överträdelsen av kontaktförbudet. Han har suttit häktad sedan brottet i väntan på rättegång.