Slapp utvisning - fortsatte att stjäla

Hansa Artikeln publicerades
Göta hovrätt ändrade Kalmar tingsrätts dom om utvisning för en man som dömts för flera stölder. När han släpptes fortsatte han omgående med stölderna.
Foto: Johan NIlsson / TT
Göta hovrätt ändrade Kalmar tingsrätts dom om utvisning för en man som dömts för flera stölder. När han släpptes fortsatte han omgående med stölderna.

För fem månader sedan beslutade tingsrätten att en man i 40-årsåldern skulle utvisas efter att han dömts för flera stölder. Hovrätten ändrade den domen och mannen kunde stanna i Sverige. Han fortsatte omgående med brott när han släpptes ur fängelse.

Tack vare en mycket alert butikskontrollant på Hansa kunde mannen och en kumpan gripas efter att ha varit inne på såväl Clas Ohlson och Biltema och stulit verktyg.

När polisen gjorde husrannsakan hos mannen upptäckte man tio väskor fullastade med stöldgods. Båda männen har förnekat samtliga brott och säger att de bara transporterat lådor åt en bekant.

Butikskontrollanten har emellertid dokumenterat stölderna i båda butikerna och på Biltema finns också en film som bevis.

Den civilklädda butikskontrollanten såg mannen på Modehuset. Hon kände igen honom sedan tidigare stölder och följde efter honom in på Clas Ohlson. Han var klädd i arbetskläder. Kontrollanten såg hur han gick till elverktygen, stoppade på sig sådana och lämnade butiken utan att betala.

Kontrollanten tillkallade polis och följde efter mannen när han tillsammans med en annan person körde till Biltema. Hon bevakade dem medan mannen gick in på Biltema och snabbt kom ut igen. Kontrollanten kontaktade varuhuset för att undersöka om det fanns någon övervakningsfilm. Det gjorde det och där kunde man konstatera att mannen varit inne i en provhytt och stoppat på sig verktyg.

Polisen kunde stoppa männen med stöldgodset strax efter att de lämnat Biltema. I förhör uppger männen att de bott i Kalmar och försörjt sig genom att jobba svart. När polisen kontrollerat männen har det visat sig att den ene, förutom domen i Sverige, som hovrätten ändrade, har dömts för stölder i sitt hemland. Den andre mannen har dömts två gånger i Sverige och tidigare även i England.

Kalmar tingsrätt dömer nu de båda landsmännen till fängelse i tre månader och utvisning för medhjälp till stöld samt två månaders fängelse för bland annat stöld. I det senare straffet finns även med brottsrubriceringen brukande av falsk urkund. Detta eftersom mannen för polisen visade upp en annan persons legitimation och under en tid även varit frihetsberövad under det namnet.