Slottets hela kök har rivits ut

Kalmar slott Artikeln publicerades
I maj 2014 besökte vår tidning Kalmar slotts nya kök då den nya köksutrusningen installerades, som nu rivits ut på grund av fuktskador. Observera att hantverkarna på bilden inte arbetar för entreprenören som installerade golvmattan.
Foto:Helen Edvall
I maj 2014 besökte vår tidning Kalmar slotts nya kök då den nya köksutrusningen installerades, som nu rivits ut på grund av fuktskador. Observera att hantverkarna på bilden inte arbetar för entreprenören som installerade golvmattan.

Bara 2,5 år efter invigningen har hela restaurangköket på Kalmar slott rivits ut. Orsaken är kraftiga fuktskador som orsakats av en dåligt installerad golvmatta.

I augusti 2014 stod Kalmar slotts nya restaurangdel klar, däribland den nya utbyggnaden som rymde det toppmoderna restaurangköket. Totalt gick Kalmar kommun, Statens fastighetsverk och EU in med 24,1 miljoner kronor i projektet.

Två och ett halvt år senare har köket nu rivits ut i sin helhet.

– Kökets hela golv är fuktskadat och allt har rivits ut, säger Tomas Begic som tillsammans med sin fru Charlotta Thomée driver Slottsrestaurangen.

– Nu måste vi hålla stängt i två månader så att golvet kan torka och vi kan bygga nytt.

Enligt Begic har problemen med fukt i det nya köket varit känt sedan invigningen, men inte åtgärdats.

– Detta upptäckte vi redan från början och påtalade. Men det var ingen som åtgärdade det.

– Köket var inte rätt byggt från början och de använde undermåliga grejer. Det är rost överallt på kylarna och vi har fått göra konstanta åtgärder.

Är inte detta märkligt då Slottsrestaurangen och köket kostade 24,1 miljoner kronor?

– Ja, det är helt sjukt. Det vi kör nu, där vi har nischat oss och håller högre nivå på maten, gör att vi har lite lugnare tryck på köket. Men hade vi kört med hamburgare, schnitzel och annan klassisk mat så hade trycket varit ännu hårdare och då hade skadorna uppstått ännu tidigare.

Enligt Begic kommer försäkringar bekosta de materiella skadorna. Men stängningen kommer drabba den mödosamt uppbyggda verksamheten.

– Det är inte kul. Det kostar att ha restaurangen öppen i januari och februari och nu när vi äntligen fått snurr på det så får vi stänga på grund av fukt i köket. Vi kommer vara tillbaka på ruta ett.

– Det är lite tråkigt för annars har det varit bra på slottet.

Har ni kunnat upprätthålla kraven på livsmedelshantering med sådan fukt i köket?

– Vi har fått godkänt helt tiden så detta har aldrig påverkat maten. Och när renoveringen är klar så fortsätter vi som vanligt.

– Det snurrar på väldigt bra nu och vi har hittat vårt sätt att hålla klassen uppe. Och vi har fått bra spridning med mycket folk som kommer utifrån. Så detta stoppar inte oss på något sätt.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel framgick att Slottsrestaurangen kostade 51 miljoner kronor. Den korrekta summan är 24,1 miljoner kronor. I de 51 miljonerna ingick åtgärder på Huseby bruk utanför Växjö, Borgholms slottsrutin och Eketorps fornborg.

Fakta

Köket på Kalmar slott

I augusti 2014 stod Kalmar slotts nya restaurangdel klar. Amiralitetskällaren och Kungsgemakstornet hade då byggts om till serveringsytor och slottet hade fått en helt ny tillbyggnad på den yttre borggården åt restaurangköket.

Satsningen kostade totalt 24,1 miljoner kronor. Kalmar kommun och Statens fastighetsverk stod för 14,5 miljoner och EU stod för 9,6 miljoner.

Ombyggnationen innebar det största ingreppet på slottet sedan 1500-talet och kritiserades av länsstyrelsens fornminneshandläggare. Förre landshövdingen Stefan Carlsson gav dock grönt ljus sedan både Riksantikvarieämbetet samt Statens fastighetsverk ställt sig bakom planerna.

Visa mer...