Slut med vakter på Lars Kagg

Malmen Artikeln publicerades
Insatsen med väktare på Lars Kaggskolan fick de obehöriga individerna att söka sig någon annanstans.
Foto: Johan Nilsson/TT
Insatsen med väktare på Lars Kaggskolan fick de obehöriga individerna att söka sig någon annanstans.

Förekomsten av obehöriga individer på Lars Kaggskolan har upphört och nu har skolan slutat anlita väktare som patrullerar korridorerna.

Östra Småland har i flera artiklar rapporterat om oroligheterna på Lars Kaggskolan som Ida Carlén, lots på introduktionsprogrammet, slog larm om i september. Enligt Carlén besöktes Kagg flera gånger i veckan av behöriga individer som spred oro bland personal och elever.

Östra Småland kunde sedan visa att skolans personal inte upprätthöll kravet på eleverna att alltid bära synligt skol-ID-kort, vilket införts just för att stoppa obehöriga individer.

Carléns larm fick Kagg att vidta åtgärder i form av väktare som patrullerade på skolan. Samtidigt stängdes ett antal ytterdörrar för att tvinga besökare att använda huvudentréerna.

I dag har skolledningen avskaffat väktarna igen.

– Bakgrunden till det här är att vi fick in några individer som vi absolut inte ville skulle röra sig på Lars Kaggskolan, säger rektorn Jonas Hallén.

– Då tog vi in väktare och efter två-tre veckor kunde vi se att individerna inte längre befann sig på skolan. Så i samband med höstlovet tog vi beslut om att avvakta med väktarna och just nu har vi inga då vi inte har något sådant behov längre. Konstigare än så är det inte.

Entrédörrarna som låstes i september förblir emellertid låsta.

– Vi har stängt några dörrar och sju-åtta är kvar öppna, vid de stora ingångarna.

Hur går det med ID-korten, använder eleverna dem?

– Eleverna ska få nya kort som ska delas ut under hösten. Sedan kommer vi framöver ta ett omtag med personalen där alla hjälps åt och där alla förstår att korten ska bäras synligt så att vi vet att eleverna tillhör skolan. Det är för elevernas och personalens trygghet.