Slut på livsviktigt läkemedel hos leverantör

Kalmar län Artikeln publicerades
Läkemedlet beräknas vara tillbaka om en månad.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Läkemedlet beräknas vara tillbaka om en månad.

Läkemedlet Lithionit, som förebygger manodepressiva perioder, är slut på leverantörens lager. I dagsläget finns ingen ersättningsprodukt och Region Kalmar län förbereder sig på en bristsituation.

I början på juli meddelade leverantören Karo Pharma att det har uppstått en bristsituation för medicinen Lithionit 42mg i form av depottabletter på deras lager och läkemedlet har därför blivit restnoterat. Leverantören beräknar att läkemedlet ska kunna distribueras som vanligt igen om en månad. Under fredagen meddelade Läkemedelsverket att 6100 förpackningar skulle levereras till Sverige och ytterligare 24 000 till fredag 12 juli.

Lithionit är ett antipsykotiskt läkemedel som främst används vid bipolär sjukdom för att förebygga återkommande manodepressiva perioder.

Mathias Landerdahl, läkemedelschef i Region Kalmar län, säger att länets vård och apotek i dagsläget inte har slut på läkemedlet, men att de är förberedda ifall det händer.

– Om vi har tur så är det bara en månad, men vi chansar inte på det. När det gäller mediciner måste vi vara beredda, säger Mathias Landerdahl.

Landerdahl kan inte ge den exakta siffran på hur många patienter i Kalmar län som drabbas, men uppskattar att det rör sig omkring 500 patienter. Patienter som de just nu uppmanar att ta kontakt med vården i god tid innan det är dags att hämta på apoteket, ifall lagren tar slut.

– Just nu är ingen drabbad, men det kan bli så under månaden som kommer, säger Mathias Landerdahl.

För Lithionit finns inga ersättningsprodukter ute på den svenska marknaden, men det finns en läsning om läkemedlet tar helt slut. Mathias Landerdahl säger att apoteken kan få licens för att plocka samma typ av läkemedel från den utländska marknaden, som inte är godkänd i Sverige. I den slutna vården behövs en licens för att kunna hämta hem läkemedel från utlandet, men när det gäller recept behöver apoteken licens för varje patient som ska hämta ut.

Anledningen till bristen är att det finns begränsad tillgång av den aktiva substansen Litiumsulfat. Mathias Landerdahl säger att restnoterade läkemedel är inget apoteken eller vården kan påverka, utan där är de helt i händerna hos läkemedelsindustrin. Bristsituationer är oftast inte heller något de kan förutse.

– Läkemedelsindustrin prioriterar där det finns störst marknad och Sverige är litet, säger han.

Hur patienter påverkas av att inte ta Lithionit kan inte Landerdahl svara på.

– Det är olika från fall till fall. Det krävs medicinsk bedömning.

Fakta

Restnoterade läkemedel

Ett läkemedel kallas restnoterat när det under en period inte går att beställa från tillverkaren, det vill säga när innehavaren av godkännande för försäljning av läkemedlet, inte kan leverera det.

Det kan finnas flera olika anledningar till att ett företag tillfälligt inte kan leverera sitt läkemedel; till exempel problem i tillverkningen, brist på aktiv substans eller att efterfrågan på läkemedlet blir oväntat hög. När det under en period inte går att beställa ett läkemedel från en tillverkare så arbetar man på flera håll för att hitta en lösning för patienten.

Det finns olika lösningar om ett läkemedel restnoteras:

Generiskt utbyte: Om det aktuella läkemedlet ingår i en utbytbarhetsgrupp kan det bytas ut mot ett annat läkemedel av farmaceut.

Byta läkemedel: Om generiskt utbyte inte är ett alternativ kan man behöva byta till ett läkemedel med annan styrka, beredningsform eller aktiv substans.

Dispens och licens: I de fall där det inte finns ett självklart behandlingsalternativ måste andra åtgärder vidtas. Om det inte finns några lämpliga alternativ på den svenska marknaden kan situationen ibland lösas med dispens- eller licensansökan.

Dispens innebär att företaget söker dispens för utländsk förpackning, det vill säga att få ta in samma läkemedel fast i en förpackning som är avsedd för försäljning i ett annat land.

Källa: Läkemedelsverket

Visa mer...