Småbryggerierna kämpar bakom jättarna: ”En tuff bransch”

Kalmar län Artikeln publicerades
Ängöls vd Johan Håkansson är ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier. ”En del har kanske hoppat på det här i bara farten i tron att det finns lättförtjänta pengar att hämta.”
Foto: SUVAD MRKONJIC
Ängöls vd Johan Håkansson är ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier. ”En del har kanske hoppat på det här i bara farten i tron att det finns lättförtjänta pengar att hämta.”

Ett stort antal mikrobryggerier har poppat upp och tagit betydande marknadsandelar under boomen för branschen, bakom de stora jättarna Spendrups, Carlsberg och Krönleins.

Det är Nyhetsbyrån Siren som gått igenom svenska öltillverkare, baserad på siffror från kreditupplysningsföretaget UC. Men utvecklingen kan ha nått sitt klimax.

– Fler bryggerier har lagt ned under det senaste året och antalet nytillkomna har minskat. Konkurrensen har hårdnat, säger Johan Håkansson, ordförande i Föreningen Sveriges Oberoende Småbryggerier, till Nyhetsbyrån Siren.

Under 1990-talet verkade bara ett 15-tal aktörer på den svenska ölmarknaden, berättar Johan Håkansson, som också är vd på Ängöl bryggeri i Kalmar. Sedan dess har branschen genomgått en remarkabel metamorfos, och var enligt en sammanställning som SCB gjorde i fjol den snabbast växande under perioden 2010-2017, räknat i antalet företag. Såväl internationella impulser som förenklade försäljningsregler i Sverige bidrog till mikrobryggeriernas breda frammarsch.

Totalt har i dag nära 300 bolag ölframställning som sin registrerade huvudnäring, visar siffrorna från UC. Göteborgsregionen hör till de bryggeritätaste i landet, med ett 15-tal bolag med miljonomsättning.

Emmaboda Bryggeri omsätter nästan 3,5 miljoner. Jonas Henriksson, är en av delägarna.
Foto: Ann-Heléne Thörning
Emmaboda Bryggeri omsätter nästan 3,5 miljoner. Jonas Henriksson, är en av delägarna.

I Kalmar län är Ängöl de störst av bryggerierna som finns med på listan. Omsättningen är på strax under sex miljoner. Emmaboda bryggeri omsätter knappt 3,5 miljoner. I länet finns dessutom flera mikrobryggerier, som Fireside Brewery i Rälla, Kackelbryggeriet och Skedemosse Gårdsbryggeri. Ett av de senaste är Figeholms bryggeri.

Men nu syns alltså tecken på att marknaden kan vara mättad, tror Johan Håkansson.

– En del har kanske hoppat på det här i bara farten i tron att det finns lättförtjänta pengar att hämta. I själva verket handlar det om en tuff bransch där både mindre och medelstora aktörer har svårt att få ihop det ekonomiskt och tvingas vända på slantarna. Undantaget är kanske de företag som har öltillverkningen som en bisyssla till exempelvis lantbruk, säger han till Siren.

En kommande lågkonjunktur kan påskynda en utveckling mot fler nedläggningar, uppköp och sammanslagningar i branschen, bedömer han.

– En sänkning av alkoholskatten för de minsta bryggerierna skulle betyda mycket för att en verksamhet ska gå från att vara i praktiken oavlönad till avlönad. Sverige är ett av få länder som inte tillämpat ett EU-direktiv i den frågan, säger Johan Håkansson till Nyhetsbyrån Siren.

Fakta

Bryggerinäringen

🍺Bakom de stora branschjättarna hör Oppigårds bryggeri i Hedemora, Stockholmsbryggeriet Brooklyn och Nynäshamns Ångbryggeri till de bolag som omsatte mest pengar under räkenskapsåret 2018.

🍺Bara 14 av de 287 registrerade ölbolagen i sammanställningen hade tio anställda eller fler, enligt sina årsredovisningar.

🍺Nära 250 av bolagen på listan har startat upp eller nyregistrerat sig sedan 1 januari 2010.

Statistikuttaget är gjort den 4 oktober.

Källa: UC

Fler artiklar om småbryggerier