Snart är det varmt i kapellet

Kalmar Artikeln publicerades
Håkan Heiding i Södra kapellet. Här bryter han upp golvbrädan närmast golvlisten för att lägga ner el till elementen.
Foto:Andreas Bendroth
Håkan Heiding i Södra kapellet. Här bryter han upp golvbrädan närmast golvlisten för att lägga ner el till elementen.

Luftvärmepump installeras, elelement sätts in. Det jobbas febrilt inne i det gamla kapellet på Södra kyrkogården just nu. Redan på fredag ska den första begravningsceremonin hållas i det nya uppvärmda kapellet.

Kapellet på Södra kyrkogården ska börja utnyttjas mer. Tidigare har det inte funnits någon värme i kapellet och den över 150 år gamla byggnaden har mest fungerat som ett sommarkapell. Men från och med fredag kommer det vara annorlunda. Då anordnas den första begravningsceremonin i det nya uppvärmda kapellet.

I veckan har elektriker varit på plats för att få ordning på det hela, men också finsnickaren Håkan Heiding.

– En sådan här gammal byggnad ställer en del antikvariska krav. Man får inte gå fram hur som helst, säger Håkan.

För att sätta in elelement måste det dras en elkabel under golvlisten.

– Vanligtvis hade jag plockat bort golvlisten mot väggen, men då den enligt länsstyrelsen inte får röras får jag plocka bort golvbrädorna längs med väggen i stället.

Under varje fönster i kapellet kommer det sättas upp ett elelement. Anledningen är, förutom värmen, att fönsterramarna som är gjutna i järn inte ska rosta.

– Med element under kommer värmen stiga uppåt och ta bort all fukt som fastnar på fönstret.

Södra kapellet är bara ett av flera uppdrag som Håkan håller på med. Håkan har sin verkstad nere i Voxtorp och där håller han just nu på att renovera de gamla träportarna till Domprostgården.

– De ska målas om och få ny färg, antingen svart eller grönt. Jag hoppas under arbetets gång hitta någon datering på brädorna som visar hur gamla portarna är. Inte ens kyrkan vet.

Men han jobbar inte bara med gammalt material.

– Senaste jobbet jag blev färdig med var ett beställningsjobb åt KIFAB. Jag fick göra receptionsgolvet och receptionsdisken till deras nya kontor ute på Varvsholmen. Det skulle vara format så att det såg ut som KIFAB:s logga uppifrån och hela toppskivan gjordes i vit Corian, ett plastliknande kompositmaterial. Snacka om ytterligheter, säger Håkan och skrattar.