Snart dags för inflyttning efter storbranden

Berga Industriområde Artikeln publicerades
Marcus Eliasson besöker bygget av nya Smålands Motor varje dag.
Foto: Andreas Yngvesson
Marcus Eliasson besöker bygget av nya Smålands Motor varje dag.

I slutet av mars 2018 brann Smålands Motor ner i en våldsam brand. 1,5 år senare är det snart dags att flytta tillbaka in i de nybyggda lokalerna.

– I början var det hemskt. Men nu börjar jag se ljuset i tunneln, säger företagets vd Marcus Eliasson.

Det tog nästan ett år efter branden innan den nya bilhallen började byggas. I februari togs det första spadtaget och om en knapp månad ska Smålands Motors nya lokaler vara klara för inflyttning.

– Jag tror att de är lite stressade men de säger att det ska vara klart om en månad. Så jag litar på det, säger Eliasson när han visar runt på bygget.

Mycket är klart, men mycket återstår att göra färdigt innan det åter kan säljas bilar på platsen. Marcus Eliasson och hans kollegor har planerat det nya bygget i detalj innan bygget startade.

Nybygget av Smålands Motor

– Jag är här varje dag och tittar till bygget. Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att planera hur det ska se ut och då vill jag vara här för att se hur det blir.

Nybygget blir 6 000 kvadratmeter stort i två våningar. På bottenvåningen finns bland annat bilhall, verkstad, rekond, lager biltvätt och en fotostudio.

– Ja, det är inte så vanligt med fotostudio. Men här kan vi placera bilen och snurra på den så att vi för fina bilder.

På övervåningen finns kontor, omklädningsrum, fikarum, ett gym och ett stort soldäck. I en byggnad strax intill finns ett däckhotell med plats för 12 000 hjul.

– Det är ultramodernt och sparar både plats och personalens kroppar, säger Marcus Eliasson.

Nya Smålands Motor, som inom kort kommer byta namn till Bilkompani Sydost, kommer endast sälja Volkswagen när det gäller nya bilar. Men man kommer fortfarande serva och reparera Peugeot, Opel, Subaro och Mitsubishi.

Man kommer också starta ett nytt koncept.

– Det kallas ekonomiservice och där säljer vi servar och reparerar bilar som är äldre än fem år, säger Eliasson.

Branden på Smålands Motor mars 2018