På måndag ska branden på Moskogen släckas

Moskogen Artikeln publicerades
Måndagens häftiga brand, då den här bilden togs, på Moskogen har nu lugnat ner sig så mycket att räddningstjänsten planerar att släcka den.
Foto: Amelia Rydeberg
Måndagens häftiga brand, då den här bilden togs, på Moskogen har nu lugnat ner sig så mycket att räddningstjänsten planerar att släcka den.

Släckningen av den stora branden inne på Moskogens avfallsanläggning startar på måndag. Då har det brunnit en vecka i den stora högen med byggnadsmaterial.

Branden startade i måndags och räddningstjänsten har sedan dess bevakat eldhärden för att minimera risken för spridning.

– Vi räknar med att själva släckningen kommer att ta ett par dygn. Under helgen fortsätter vi med vår bevakning, säger Mattias Andersson, på räddningstjänsten i Kalmar.

Det är en stor hög med byggavfall på ett område 100 gånger 100 meter som fattade eld på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten beslutade redan då att låta den brinna ut och bevaka att elden inte spred sig.

– Det brinner fortfarande men betydligt mindre än tidigare, säger Mattias Andersson, efter ett möte på fredagsmorgonen.

Brandmän från hela södra länet har bevakat branden dygnet runt, på fredagen fanns fyra brandmän, tre tankbilar och personal från KSRR på plats.

Regnet natten till fredagen hjälpte till lite, men brandriskprognoserna för de kommande dagarna med lägre temperaturer är positiva, menar brandkåren.

Vid brandstarten var röken mycket tjock och syntes från stora delar av Kalmar. Nu är det betydligt mindre, men fortfarande varnas för att inandas röken som bedöms som hälsofarlig. I byggavfallet finns också plast.

Det är andra gången på några månader som Moskogen drabbas av en större brand. Den 14 maj brann en flishög och en komposthög på avfallsanläggningen.

Precis som i det nu aktuella fallet riktade brandkåren i första hand in sig på att förhindra spridning till skogen.