"Snöar det så jobbar vi"

Kalmar Artikeln publicerades
Jonas Hellberg knackar bort is från en takränna.
Foto:Gustav Röriksson
Jonas Hellberg knackar bort is från en takränna.

Efter att snöovädret har lagt sig återstår en hel del arbete. Snömassor på tak, halkbekämpning och att få bort istappar är bara en del av vad fastighetsskötare gör så här års.

På Borgmästaregatan 13 sitter fastighetsskötarna för Glebes. På onsdagen var de ute och fortsatte med vad de gjort sedan i fredags, det vill säga få bort snön.

– Vi har lagt ett schema på var vi åker och arbetar. Vi har snurrande schema på en del platser, prio ligger på så att folk kan ta sig ut ur sina hem men också butiksingångar och inne i centrum där det är mycket folk, säger David Nilsson, fastighetsskötare på Glebes.

På onsdagen har man börjat sanda och salta för att bekämpa halkan på platser. De saltar utfarter, trappor och nedfarter. Sandar gör de främst på gångstråken.

Alla sex fastighetsskötare har varit ute och arbetat, då jobbar de en och en förutom när de behöver komma åt taken med kranbilen. Och det har inte varit helt lätt under de senaste veckorna. En del byggarbetare har fått hoppa in för att skotta för hand.

De har däremot haft tur med blåsten, som inte gjort att någon blivit insnöad. Däremot har de fått ordna hemma hos folk som fått så mycket is utanför och på sin ytterdörr att de inte kommit ut. Dessutom klarar inte alltid traktorerna vädret.

– Två av de små traktorerna har gått i sönder i snön. Men då får man bara sätta i gång och meka, säger David Nilsson.

En del långtidsparkerade bilar har också ställt till det. Samt att vissa som skottar runt sin bil sen bara lägger snön på trottoaren och då får fastighetsskötarna komma dit igen för att skotta och sanda.

I vissa fall har inte ens folk en skyffel och då blir det svårt. Då hjälper varken sopborste eller isskrapa. De är alla överens om att ifall man äger en bil borde man också ha en skyffel för att kunna skotta.

– Det handlar om marginaler. Vissa ställen har varit svåra att komma åt, där bilarna har stått innan snöfallet. Där blir det rätt tajt och då får man skotta för hand, säger Krister Fagerström som är ansvarig för drift och service.

Däremot tycker arbetslaget att de varit bra i fas. De har haft snöjour hela tiden, även på helger. Kommunikationen har man löst genom att ha en sms-grupp där de kan kordinera arbetet. Nu återstår bara arbetet som tidigare har varit lågprioriterat, det vill säga att frakta bort snö och lägga den på gräsmattor där den får smälta till våren. Kommunen tar 30 kronor per kubikmeter snö för att man ska få avlasta den på deras platser. Då kan de lika gärna lägga den på fastighetsbolagets egna ytor. De ska också ta bort snö över cykelställ. Vissa hyresgäster har glömt cykeln eller grillen ute och då har det varit svårt att se från plogtraktorn.

– Någon enstaka grill som varit översnöad har man råkat köra på, säger Krister Fagerström.