Snurrig man får behålla stulet hagelgevär

Påryd Artikeln publicerades
Mannen påstod att någon annan måste ha stulit hagelgevären och lagt det i hans bil. Då han frias från misstankarna om vapenbrott så kan vapnet inte förverkas, och återlämnas till mannen.
Foto: Polisen
Mannen påstod att någon annan måste ha stulit hagelgevären och lagt det i hans bil. Då han frias från misstankarna om vapenbrott så kan vapnet inte förverkas, och återlämnas till mannen.

En 29-årig man frias av Kalmar tingsrätt från brott mot vapenlagen och får tillbaka ett hagelgevär som hittades i hans bil och som han säger är stulet.

Den 5 mars 2016 stannades den i dag 29-åriga mannen av polisen utanför Påryd. På stående fot erkände han att han hade amfetamin, en kanyl och en kniv på sig. I bilen hittade polisen även ett hagelgevär och i 29-åringens jacka låg en hagelpatron.

Vid rättegången uppgav 29-åringen att händelsen skedde under ”en snurrig period i hans liv” som präglades av djupt missbruk och att han inte kände till vare sig geväret eller patronen. Vid tidpunkten bodde han tillsammans med andra missbrukare och han uppger att han bara tagit en jacka när han gick ut, ovetandes om patronen i fickan. Bilen var skriven på honom, men då de andra missbrukarna också använde bilen gissade han att någon av de andra stulit geväret och lagt det i bilen utan hans vetskap.

Åklagaren menar att 29-åringen kände till geväret då han i polisförhör kunde uppge att geväret låg i tre delar i sitt fodral. 29-åringen hävdar å sin sida att han dels såg att geväret var i delar i samband med gripandet och dels att en av poliserna nämnde detta för honom. En av poliserna vittnade i rättegången men han kunde inte minnas exakt vad som sades då det gått 1,5 år sedan gripandet.

Sammantaget finner tingsrätten att åklagaren inte kunnat bevisa att 29-åringen kände till vare sig geväret eller patronen och friar därför mannen från åtalspunkten. Därmed kan rätten inte heller bevilja åklagarens yttrande om att förverka hagelgeväret som lämnas tillbaka till 29-åringen.