Socialtjänsten om knarket i Lindsdal

Lindsdal Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Lasse Ottosson
Arkivbild.

Tätt samarbete med polisen, möten med ungdomarna i deras egna miljö samt föräldrastödjande. Det är några av sakerna Socialförvaltningen fokuserar på för att lösa problemet i Lindsdal.

Socialförvaltningen tror inte att problemet med narkotika i Lindsdal kommer försvinna inom någon kort framtid. Fokus ligger på att det inte fler ungdomar ska börja missbruka.

– Vi har bra samarbete med skola och fritidsgårdar. Vi är ute och pratar med ungdomarna i deras miljö. Klivet för dem att ta sig till ett kontor och prata om deras problem är stort, det blir därför bättre att möta dem i en miljö där de känner sig trygga, säger Vladimir Serpan som jobbar i förebyggandeteamet.

Som Östra Småland har skrivit tidigare rör det sig om ett 15-tal ungdomar som har problem till den grad att socialtjänsten behövt kliva in. Åldrarna på dessa är 13 år och uppåt enligt Vladimir Serpan.

Vet man hur problemet med droger uppstod?

– Vi har sett en tendens till att hålla på med droger sedan i somras runtomkring skolans område, säger Madeleine Hermansson, enhetschef inom öppen vård på socialförvaltningen.

Vet ni hur de får tag i knarket?

– Internet. Ute på stan. Det finns överallt, säger Vladimir Serpan.

Var problemet större än ni räknat med?

– Nej, det var det inte. Där det finns ungdomar finns det också droger, säger Serpan.

Vad säger ungdomarna om sitt missbruk?

– Att det är skönt att lugna huvudet, att inte behöva tänka på jobbiga saker. Det är den främsta anledningen, säger Serpan.

Varför händer detta just i Lindsdal tror ni?

– Det är väldigt många som bor på ett och samma område. Många ungdomar och det är därför det blir ett så brett problem.

Förhoppningen är att kunna ge de missbrukande stöd och hjälp. Socialens fokus ligger på att inte se till att inte fler ungdomar hamnar i missbruk. Samtidigt trycker de på att det inte skulle gå utan föräldrarna.

– Det är viktigt att få med föräldrarna, annars går det inte, säger Madeleine Hermansson, enhetschef inom öppen vård på socialförvaltningen.