Söker andligheten i alvarsmarkerna

Kalmar Artikeln publicerades
Bo Mörnerud ställer ut måleri hos Galleri Monica Strandberg, Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Bo Mörnerud ställer ut måleri hos Galleri Monica Strandberg, Kalmar.

Bo Mörnerud förandligar naturen, antingen det är stenar på Alvaret, träd på Schäferiängarna eller djur, som elefanter och fåglar.

– Schäferiängarna är så nära Afrika man kan komma. Jag funderar på att göra installationer där med giraffer...

En sten, eller en elefant, kan upplevas som helig för honom, och han säger att han inte gör någon skillnad på det ena eller det andra, stenen, gräset, vattnet.

 Närbild av en elefant. Olja på duk, Bo Mörnerud.
Närbild av en elefant. Olja på duk, Bo Mörnerud.

Han målar, i tunna tunna lager, och går i närkamp med kalkstensblock och grästuvor, vit fetknopp och krypljung. Det är kärleksfullt och omsorgsfullt gestaltat, och han säger att han söker efter ett altare i sina bilder.

– Det var någon som sa ”snälla nån, ska du gräva ner dig på Alvaret” och jag sa ja! Jag vill fördjupa mig. Jag har inget behov av att helt byta, eller sätta på mig andra skor och göra något helt annat. Alvaret är så komplext, varje gång jag kommer dit upptäcker jag nya saker, och varje gång jag gör en bild dyker nya problem upp.

Han pratar om bildernas grammatik, om hur man förstår ett landskap och hur man läser av det, och hur han fortfarande blir helt golvad av alvarsmarkerna.

– När jag målar en sten blir det mer och mer magiskt. Och fåglarna. Det sitter en spillkråka här inne och slår en trumvirvel, säger han och knackar sig i skallen,

De flesta motiven hittar han på södra Öland, men också i Afrika.

– Jag gjorde en resa till Afrika för fyra-fem år sedan, och sedan dess har jag haft med mig djuren, noshörning, elefant, buffel. Det är lätt att se de djuren som seriefigurer men de är våra medpassagerare.

Bo Mörnerud målar för det mesta figurativt, men visar också några mer abstrakta bilder, där han arbetat mycket med ytan. Det kan vara blodomlopp, eller nerver eller blad.

Bo Mörnerud föddes 1950 i dåvarande Centralafrikanska republiken där föräldrarna verkade som missionärer. Efter några år flyttade familjen tillbaka till Sverige, och Bo växte upp i Örebro. 1990 flyttade han till Öland.

Fakta

Utställning

Bo Mörnerud

Galleri Monica Strandberg, Kalmar

till 25 november

Visa mer...