Sökinsats efter Ojonen dröjer - kan ta månader

Kalmar län Artikeln publicerades
De två kriminalsökhundar som finns i polisregion Syd har mycket att göra. Det dröjer innan de börjar sökandet efter Annelie Ojonens kvarlevor.
Foto: Maja Suslin/TT
De två kriminalsökhundar som finns i polisregion Syd har mycket att göra. Det dröjer innan de börjar sökandet efter Annelie Ojonens kvarlevor.

De nya tips om Annelie Ojonen som polisen har fått har ännu inte undersökts. Enligt polisen kan det ta upp till någon månad innan kriminalsökhundar besöker de utpekade platserna.

Som Östra Småland berättat tidigare har polisens Kalla fall-grupp fått två nya tips om Annelie Ojonens försvinnande som den beslutat sig för att utreda. Den unga kvinnan försvann från sitt hem vid Algutsrum i september 1997.

Bo Lundqvist som är chef för gruppen i polisregion Syd säger att någon sökinsats ännu inte har kommit igång.

– Det kan ta några veckor eller någon månad.

Beror det på vintervädret?

– Det är mer gynnsamt att söka när det inte ligger snö. Vi föredrar inte det här vädret, men det är inte omöjligt. Att det dröjer beror i första hand på att vi har två kriminalsökhundar.

Som tidningen berättat finns det en hund i Kalmartrakten som är specialutbildad på att söka efter människoben. Bo Lundqvist känner till hunden som hjälpt polisen i ett annat ärende.

– Vi börjar med våra hundar så får vi se vad som händer, om vi får anledning att fortsätta på ett annat sätt. Jag utesluter inget där.

De nya tipsen gäller två platser som polisen inte har undersökt tidigare.

– Vi upplever att det finns anledning att söka på dessa platser eftersom de inte tidigare är kontrollerade.

Han vill fortfarande inte berätta om sökandet kommer ske på Öland eller på fastlandet. Hur stora områden som ska undersökas är också hemligt.

Har ni fått fler tips om Annelie Ojonen?

– Det har tillkommit nya uppgifter, men vi ser ingen anledning att undersöka dem ytterligare som det är nu. Utan vi gör de här söken, det är en begränsad insats som vi kan göra.

Har ni hållit några förhör?

– Något förhör har hållits med kringuppgifter. Det har varit med personer som vi har blivit kontaktade av.

Vad händer efter er sökinsats?

– När vi har gjort den får vi se om vi ska fortsätta. Det står i hård konkurrens mot andra ärenden.

Kalla fall-gruppen har även efterlyst tips om ett dubbelmord på norra Öland 2006.

– Där finns en uppgift lämnad, men det är inget vi går vidare med just nu. Orsaken är att vi upplever att uppgiften redan är kontrollerad. Då finns ingen anledning att göra om det igen. Det kan vara så att personer som tidigare hört av sig i en utredning inte tycker att polisen tog dem på allvar. Folk förtjänar en viss feedback, men det kan vara omöjligt att ge för att informationen måste hållas inom en mindre grupp.