Sollidens slott sågas av Arbetsmiljöverket

Öland Artikeln publicerades
Flygbild över Solliden på Öland. Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot bristande arbetsmiljöarbete på slottet.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Flygbild över Solliden på Öland. Arbetsmiljöverket riktar skarp kritik mot bristande arbetsmiljöarbete på slottet.

Ledningen på kungens sommarslott Solliden på Öland får hård kritik av Arbetsmiljöverket. Rutiner för arbetsmiljöarbetet saknas och kunskaperna är undermåliga, enligt verket som hotar med vite på 50 000 kronor. Hovet tar allvarligt på kritiken.

I september i fjol gjorde Arbetsmiljöverket en första inspektion på slottet och ställde flera krav på verksamheten. I februari gjordes ett nytt besök, och kritiken fortsätter, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

Slottsledningen vet inte vad som ska göras under året, när det ska göras eller vem som har ansvaret, konstaterar verket. Myndigheten misstänker också att olyckor och tillbud underrapporteras. Inte heller har ledningen klart för sig hur man ska utreda och följa upp olyckor.

För ett tag sedan började en handbok i arbetsmiljö tas fram på slottet, men ingen har kunnat redogöra för Arbetsmiljöverket vad som skett med det arbetet.

Verket kräver att slottsledningen skaffar sig kunskaper om arbetsmiljöarbete, tar reda på vilka risker som finns på slottet, och tar fram skriftliga rutiner senast den 31 juli.

– Det här tar vi naturligtvis allvarligt på. Samtidigt är det bra att Arbetsmiljöverket fungerar, och att det görs kontroller enligt de lagar och regler som gäller, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Hon kan inte förklara varför bristerna i arbetsmiljöarbetet på Solliden uppstått.

– Det här arbetet pågår, och vi har haft information om det här en tid. Det har varit instruktioner, och det finns en klarhet och tydlighet kring vad det är för rutiner som ska åtgärdas och det kommer också att göras till den 31 juli, säger Margareta Thorgren.

Solliden ägs av Solliden Slott AB och är kungens privata egendom. Bolaget har 13 anställda, enligt allabolag.se.