Söndagstidningen 80 år sedan: Nöjesförbud på landsbygden, julgranspriser och cykelställ

Tidningshistoria Artikeln publicerades

För 80 år sedan, lagom till julhelgen, var det slut med sammankomster på landsbygden. Och de som tilläts i städerna fick bara stadsborna besöka.

Östra Småland 18 december 1938.
Östra Småland 18 december 1938.

”Nöjesförbud" inleds rubriken med, och ingressen slår fast att ”Inga offentliga sammankomster tillåtas inom skyddsområdena”.

”Från och med den 20 d:s är ”tråkigheten på landsbygden” ett faktum i våra bygder”, skriver tidningen. Kriget kröp närmare och offentliga sammankomster förbjöds i de flesta av länets socknar.

Städerna var undantagna, men den landsbygdsungdom som ville roa sig i stan blev besviken. ”Dessa nöjestillställningar gäller dock att inga andra än de, som äro bosatta på respektive platser få besöka desamma.”

Så de urgamla motsättningarna mellan stad och land fick sig sannolikt ett rejält uppsving.

 

Östra Småland 18 december 1938.
Östra Småland 18 december 1938.

Dagen var den 18 december, och till skillnad från nu när granar börjar säljas i början av december var det premiär för julgransförsäljningen, åtminstone i Vimmerby.

Priset varierade ganska ordentligt, från 50 öre till 3 kronor. Så när en vanlig gran i dag kostar strax över 250 kronor skulle det finnas det som kostar 1 500 kronor. Förhoppningsvis en gran värdig en herrgård.

 

Östra Småland 18 december 1938.
Östra Småland 18 december 1938.

I Torsås har det ökade välståndet lett till att barnen fått cyklar. Men säg det goda som inte skapar någon sorts problem, i det här fallet parkeringskaos. Som tur är har skolstyrelsen beslutat ta in anbud för inköp av cykelställ, både i järn och trä.

 

Östra Småland 18 december 1938.
Östra Småland 18 december 1938.

En riktig lokaltidning rapporterar med självklarhet även om de små. Och att en nioårig gosse, son till en järnarbetare, faller illa och bryter armen när han leker förtjänar en notis.

En annan notis berättar om att speldjävulen drabbat Ankarsrum när kemikalieaffären blivit återförsäljare åt Penninglotteriet: ”Redan långt före affärens öppnande uppstod köbildning. Men då endast 60 lotter fanns att tillgå, så fick c:a hälvten vara utan.”

 

Glädjande nyheter för båtägaren i södra delarna av Kalmar stad var beskedet om att en Båthamn på Stensö planeras vara klart till sommaren 1939. ett 40-tal båtar skulle därmed kunna förtöjas vid en T-formad huvudbrygga.

Dessutom arbetade stadens nya mudderverk med att göra Stensökanalen farbar. Den 390 meter långa kanalen hade byggts bara några år tidigare, mellan 1932–1934 av beredskapsarbetare.

 

Prenumerant? Läs söndagstidningen anno 2018!