Sonen dog av den nya dödsdrogen

Kalmar län Artikeln publicerades
Sorgen efter den avlidne sonen är oändlig. Astrid hoppas att hennes berättelse ska göra så att användningen av det livsfarliga preparatet minskar.
Foto:Marc Femenia / TT
Sorgen efter den avlidne sonen är oändlig. Astrid hoppas att hennes berättelse ska göra så att användningen av det livsfarliga preparatet minskar.

– Om jag kan rädda en medmänniska, så är det min plikt att göra det. Jag önskar att ingen skulle behöva gå igenom det jag upplevt.

Astrid är snart 70 år. I oktober förra året fick hon beskedet att den älskade sonen, 32 år gammal, hade avlidit i Växjö. Han hade använt drogen fentanyl, som han köpt på nätet. Drogen blockerar andningen och den som använder substanserna kan kvävas till döds.

En 23-åring åtalas nu för försäljningen i Sverige som misstänks ha lett till minst 8 dödsfall. Polisen i Östergötland slog till mot mannen, hemmahörande i Motala, i november förra året. I en parallell utredning utreds 12 dödsfall.

– Jag hatar förstås dem som sålt det här, säger Astrid. Men det ger mig inte min son tillbaka.

Hon har nyligen flyttat till en lägenhet på en ort i Kalmar län, flytten gjordes för att komma närmare dotter och barnbarn. Men också för att få det lättare att komma till den kyrkogård där sonens grav finns, det är en av de vackraste i länet.

– Han blev bara 32 år. Han mådde lite dåligt och hade inget jobb. Men inte kunde jag ana hur illa det var, säger hon.

– En gammal mamma kan inte lägga sig i för mycket när det handlar om barn som hunnit bli 30. Men vi stod varandra nära och talades vid väldigt ofta.

Därför blev Astrid orolig när sonen inte hörde av sig som vanligt på onsdagen. Hon ringde många gånger och på torsdagen tog hon kontakt med polisen. De tog oron på allvar, åkte till lägenheten och tog sig in. Där hittade man den 32-årige sonen, död.

– De kom hem till mig mitt i natten och berättade det hemska. Det är det värsta jag varit med om.

– Jag får aldrig tillbaka min son. Men kanske jag kan rädda någon annan.

Astrid återkommer hela tiden till sorgen och saknaden efter den älskade sonen. Hon berättar att hon blivit mycket mindre social och inte pratar så mycket med folk. Mest sitter hon inne och umgänget är mest barn och barnbarn.

– Man frågar sig hela tiden varför. Men jag vill också vända sorgen till något konstruktivt. Man kan inte bara sitta och tycka synd om sig själv. Jag vill medmänniskorna väl och kan min berättelse bara göra så att en enda människa inte använder de här hemska preparaten är det ju en fantastisk sak.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Det är ett enormt potent preparat, 50 gånger starkare än heroin. Det har sålts i nässprejflaskor, som gjort det extra svårt att dosera.

Den man som nu åtalas för åtta människors död sålde medlet under 2016, då var det inte klassat som hälsofarligt eller narkotika. Den åtalade anser därför att de inte gjort något olagligt.

Åklagaren menar emellertid inte att det spelar någon roll eftersom farligheten redan var känd.

Från januari till december förra året dog 118 personer i Sverige av fentanylanaloger, enligt Rättsmedicinalverket.

Flera utredningar pågår om försäljning av preparatet i Sverige.

Internationellt kallas drogen "Drop dead", just för att den är så dödlig. Den ursprungligen smärtstillande medicinen anses ha lett till hundratusentals människors död.

En av dem är rocklegenden Prince, en överdos av den syntetiska opioden fentanyl, anses ha orsakat hans död.

Astrid heter egentligen något annat.