Soppkök fyller 25 år

Kalmar Artikeln publicerades
Dagens glada gäng på Café Kärleksängeln.
Foto: Gustaf Hallin
Dagens glada gäng på Café Kärleksängeln.

Det finns få lunchställen i Norrliden, det har gjort att Café Kärleksängeln blivit väldigt populärt. Nu firar man 25 år som aktiva.

Café Kärleksängeln på Två Systrars kapell i Norrliden har sedan 1993 serverat hungriga gäster lunch en dag i veckan. Om två veckor firar kaféet 25 år som verksamma och det kommer firas. En som varit med hela vägen från 1993 är Kerstin Persson.

– Jag är diakon här, så jag jobbade ju här då 1993 då när det började. Annars är jag pensionerad. Det var en medlem i församlingen som tyckte att vi borde ha någon form av samlingsplats, hon tyckte att det var lite tråkigt. Jag hade haft den tanken innan också, men att det skulle vara mer soppa och matigt.

Nuförtiden håller kärleksänglarna öppet varje tisdag, men det såg inte ut så i början.

– Då hade vi öppet varannan vecka, vi tyckte att det var lite övermäktigt annars. Vi märkte snart att det var soppan som folk kom för. Jag slutade för åtta år sedan, och det känns som det har växt. Vi har 70-80 personer varje tisdag.

Vad fick ni för respons när ni startade igång det här?

– Jag minns inte riktigt, men det var ett 30-tal första veckan. Sedan kunde det komma stora sällskap på kanske 30 personer, då fick de ringa och föranmäla sig så att vi kunde förbereda oss, säger Kerstin Persson. Det är väldigt populärt.

Kerstin Persson är en av grundarna till Café Kärleksängeln.
Foto: Gustaf Hallin
Kerstin Persson är en av grundarna till Café Kärleksängeln.

Gör ni något speciellt nu för att fira det är 25 år?

– Vi har försökt få tag i hon som startade det, för att hon ska vara med. Sen antar jag att det blir extra goda kakor. Kanske en särskild jubileumssoppa.

Sedan fem år tillbaka har man en ny arbetsledare i soppköket. Nina Lindgren, som förutom det jobbar som vaktmästare i församlingen.

– Jag har varit ansvarig för soppköket i fem år. Jag har med mig 27 stycken medarbetare. Alla jobbar inte samtidigt, men vi kanske är nio till tio varje tisdag, säger Nina Lindgren.

En av sakerna som Nina Lindgren gillar med Kärleksängeln är att det fyller en viktig funktion på flera sätt.

– Hela soppköket är ju en social verksamhet. En del kanske suttit hemma annars och inte gjort någonting. Här får man utbyta livet och tankar över potatisskalningen. Plus att överskottet som blir efter sopporna går till en god sak. Varje år bestämmer vi vad överskottet ska gå till. Vi har en vän-församling i Kenya där vi samlar in pengar till Kisima Secondary School.