Sörjande talar med pressen för att hedra de döda

Kalmar Artikeln publicerades
Den tidigare Östra Småland-medarbetaren Anette Forsberg har skrivit en doktorsavhandling om varför människor i sorg ställer upp på intervjuer när ett dödsfall precis har inträffat och hur de i efterhand ser på sin medverkan.
Foto:Thomas Königsson
Den tidigare Östra Småland-medarbetaren Anette Forsberg har skrivit en doktorsavhandling om varför människor i sorg ställer upp på intervjuer när ett dödsfall precis har inträffat och hur de i efterhand ser på sin medverkan.

Medieforskaren och den tidigare Östra Småland-medarbetaren Anette Forsberg har i en doktorsavhandling gjord vid JMK, Stockholms universitet, undersökt hur vanliga människor i efterhand ser på sin medverkan i sorgejournalistik och varför människor i sorg ställer upp på intervjuer när ett dödsfall precis har inträffat.

I sin doktorsavhandling har hon intervjuat 22 personer som medverkat som sörjande i svensk nyhetsjournalistik om dödsfall i samband med brott och olyckor. Det visade sig att uppfattningarna om medierapporteringen gick isär.

– Vissa upplever att journalister har uppträtt hänsynsfullt, men det finns de som upplever att de har kränkts. Den journalist som är först på plats riskerar att få nej till intervjun, för att de sörjande är i chock och kan reagera med rädsla eller ilska. Men det finns också de som är så chockade att de blir avtrubbade och accepterar att intervjuas, säger Anette Forsberg i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Där berättar hon om sin avhandling och att flera personer upplevde pressen från medierna som betungande, men att publiciteten samtidigt ledde till att man fick stöd och sympatier från andra människor och att deras stöd gav tröst.

  Enligt Forsberg upplevde även många att de hade hedrat sina döda genom att berätta om dem genom journalistiken. Deras mediemedverkan kunde integreras i den egna sorgeprocessen säger hon.

  Men hon påpekar också att det är en komplex fråga och att hennes avhandling inte är forskning som ger journalister grönt ljus att kunna intervjua sörjande hur som helst.

  – De sörjandes nyhetsvärde är som störst när de mår som allra sämst. Man borde fundera över om det är lämpligt med intervjuer av nära anhöriga tätt inpå dödsfallet. En del sörjande känner att de inte har fått vara i fred. Reportrarna borde kanske ha väntat, reflekterar Anette Forsberg i pressmeddelandet.

  När hennes gamla arbetsgivare Östra Småland ringer upp för en egen intervju berättar Anette att hon själv under sin verksamma tid som journalist aldrig behövde göra en sorgeintervju.

  – Men det gör inte att jag känner mig som en bättre människa för det. Jag vet inte hur jag hade ställt mig om jag hade hamnat i en sådan pressande situation. 

  Anette påpekar till tidningen att mötet med sörjande i det journalistiska arbetet är ett undantag från vardagen och att det är ett väldigt komplext dilemma som behöver diskuteras mer på både redaktioner och journalisthögskolor runt om i landet.

  – Sorg är ett fenomen som har blivit allt mer synliggjort, inte minst i och med sociala medier, och så klart måste vi journalister kunna skriva om det, men frågan är hur? Nyhetsarbetet och sorgearbetet är två olika saker, helt i ofas med varandra, nyheter måste ut direkt, medan ett sorgearbete tar tid, säger hon.

  När intervjun görs är Anette tillbaka i Kalmar som undervisande lärare på Linneuniversitetets journalistprogram där hon med hennes avhandling kommer tillföra nya "teoretiska instick" till utbildningen.

  Parallellt med detta kommer Anette att fortsätta med sin forskning kring just sörjande och pressen berättar hon.

  – Jag vill göra en särskild studie på journalistikens roll när det kommer till sorgeyttringar som angriper just sociala medier. Kan journalister bara ta saker på sociala medier utan att prata med berörda i förväg? Sådana etiska frågeställningar vill jag fördjupa mig mer i, berättar hon.

  Fakta

  Anette Forsberg

  Ålder: 61 år.

  Bor: I Djurängen.

  Familj: Döttrarna Åsa, Ingrid och Gunnel.

  Gör: När hon inte forskar undervisar hon i journalistik på Linnéuniversitetet.

  Aktuell med: Har nyss doktorerat vid Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet med avhandlingen ”Sorgens avtryck. Erfarenheter av medverkan som sörjande i journalistik om brott och olyckor”.

  Visa mer...