Spottade på barn - får böter på 10 000 kronor

Kalmar Artikeln publicerades

Mannen spottade in i bilen, rakt på en femåring som satt i framsätet och på femåringens mamma. Nu döms han till dagsböter, och att betala skadestånd. Mannen säger att det inte var meningen att spotta.

I bilen satt förutom pojken också hans mamma och moster. Moster körde.

Föraren berättade att hon såg mannen gå över gatan två meter från övergångsstället, och kunde inte stanna eftersom hon hade bilar efter sig. När hon skulle parkera kom mannen fram, slängde sig in i bilen och spottade rakt in. Hon gick ut bilen och frågade vad han höll på med, och mannen sa att hon försökt döda honom, Hon blev upprörd och sa att han inte skulle spotta hennes systerson i ansiktet. När hon ringt polisen såg de att det fanns spott vid sidan av nackstödet, på bilbarnstolen och på en stolpe. Också mamman som satt i baksätet fick spott på sig.

Mannen berättar att han varit och handlat och skulle gå över gatan vid ett övergångsställe. När bilen inte stannade blev han väldigt rädd. När han såg bilen igen sa han ”snälla kör inte som idioter”, och då körde bilen på honom. Då spottade han, men det var inte meningen.

Tingsrätten skriver att det är konstaterat att mannen sökt kontakt, och att hans saliv påträffats i bilen. Mannen säger att det skedde av en olyckshändelse eftersom han blev påkörd. Det är osannolikt att han blev påkörd när han stått vid sidan av bilen, menar tingsrätten, som anser att mannen kränkt barnet, mamman och mostern.

Mannen döms för två fall av ofredande. Ofredande av barnet är särskilt allvarligt. Mannen ska därför betala 5000 kronor till barnet för kränkning. Däremot är det inte bevisat, menar tingsrätten, att barnet drabbats av ett sådant psykiskt lidande att ersättning för personskada ska utgå. Därför blir det ingen ersättning för sveda och värk.