”Spring i dörrar”-komiken är tillbaka på Krusenstiernska

Kalmar Artikeln publicerades
 På torsdag börjar det springas i dörrar i Krusenstiernska gården.
Foto: Matilda Johansson
På torsdag börjar det springas i dörrar i Krusenstiernska gården.

På torsdag slås portarna upp till årets sommarfars på Krusenstiernska gården. Ensemblen var på plats vid scenen på tisdagen för att prata om kärleken till farsen och Kalmar, lik-träning och obefintliga premiärnerver.

”Trassel” heter farsen som ska spelas på Krusenstienska gården i sommar och den bygger på den stora ”fars-kungen” Ray Cooneys förlaga vid namn ”Out of order”. Edward af Sillén, bland annat känd som manusförfattare till melodifestivalen, står för regi och det är även han som har översatt pjäsen.

– Fars är som ett skrattkonstverk och det är skadeglädje upphöjt till tio. När man inte tror att det kan bli värre i en situationen drar man det tre varv till och därför är det så roligt att arbeta med fars.

Trassel-gänget på scenen.
Foto: Matilda Johansson
Trassel-gänget på scenen.

Dramat utspelar sig i ett hotellrum 1964 där en försvarsminister ska ha ett romantiskt äventyr, vid sidan av sitt äktenskap, med en partisekreterare från oppositionssidan. Som om det inte vore trassligt nog upptäcker de ett lik i hotellrummet. För att lösa situationen kallar de in ministerns virriga assistent Göran. Sussie Eriksson spelar partisekreteraren och hon sammanfattar pjäsen så här:

– Det här handlar om människor som har extremt mycket att förlora. Det kan till och med bli regeringskris.

Det är Sussie Erikssons andra sommar på Krusenstiernska gården då hon även medverkade 2018 i ”Dubbeltrubbel”.

– Det är kul att vara tillbaka. Jag älskar Kalmar och naturen här och så är jag en ”sucker” för havet.

Sussie Eriksson och Ola Forssmed i Krusenstiernska gården.
Foto: Matilda Johansson
Sussie Eriksson och Ola Forssmed i Krusenstiernska gården.

Även Robert Gustafsson, som spelar assistenten Göran, är glad för att vara tillbaka.

– Det är härligt att vara här igen. Atmosfären och platsen är svårslagen och det känns lite som att komma hem. Och sen är det så roligt att spela fars igen för ensemblen måste verkligen samarbeta för att det ska klaffa med tajmingen. Det går att likna farsen vid en symfoniorkester, alla måste läsa noterna för att det ska bli vacker musik och publiken kan man se som vår dirigent.

Robert Gustafsson är glad att vara tillbaka på Krusenstiernska gården.
Foto: Matilda Johansson
Robert Gustafsson är glad att vara tillbaka på Krusenstiernska gården.

En som spelar fars för första gången är Mikael Tornving som gestaltar försvarsministern. Även han är inne på hur viktigt det är med tajming i fars.

– Det är förbannat roligt att spela fars men också förbannat svårt. Det är som ett schweiziskt urverk, alla delar måste samverka. Vänder du dig åt fel håll när en dörrjävel öppnas då är det över.

Det stora problemet i dramat, som de behöver göra sig av med, är liket. Ola Forssmed spelar liket och han berättar att det är en av de roligaste rollerna han har gjort i sin karriär.

– Talet är inte till min hjälp här och jag måste skämta på helt andra sätt än i vanliga fall.

”Trassel” är den första farsen som Mikael Tornving spelar.
”Trassel” är den första farsen som Mikael Tornving spelar.

Men det kostar på att spela lik. Ola Forssmed behandlas, enligt ensemblens utsago, som en trasa och det slits och det slängs.

– Jag har fått väldigt många blåmärken men jag har en del skydd på mig. Här om veckan när jag skulle göra ett stunt på en repetition så fick jag faktiskt en spricka i ett revben, men det är inte så farligt som det låter. Jag har så mycket adrenalin när jag spelar så just då känner jag inget.

Men det är inte bara Ola Forssmed som känner av farsen i kroppen. Även försvarsministern, Mikael Tornving, som försöker bli av med liket har känningar.

– Hur tror du det är att bära runt på ett 70 pannor tungt lik varje kväll? Jag börjar närma mig 60, så det känns! Men jag får se det som träning, säger Mikael Tornving och skrattar.

De flesta i ensemblen vittnar om lite premiärnerver men en som inte har det är Robert Gustafsson.

– Jag orkar inte vara nervös längre.