Stadshotellet i Kalmar bland de vackraste byggnaderna i Småland

Kalmar Artikeln publicerades
Det är många som tyker att Calmar stadshotell är en av Smålands vackraste byggnader.
Foto: Isabella Kilvéus
Det är många som tyker att Calmar stadshotell är en av Smålands vackraste byggnader.

Calmar stadshotell är i år nominerat till Arkitekturupprorets pris för Sveriges vackraste byggnad. I omröstningen som sker via den ideella föreningens Facebookgrupp ligger hotellet på en andraplacering i Småland med endast Tellushuset i Ljungby före sig.

Den ideella föreningen Arkitekturupproret är mest känt för att de senaste åren ha delat ut priset Kasper Kalkon till de fulaste nybyggena runt om i landet, där fastigheter i modernistisk stil placerar sig högst. Hus Vita vid universitetskajen och Kajalen är två Kalmarbyggen som tidigare har varit nominerade.

När det den här gången istället var dags att utse de vackraste byggnaderna har föreningen valt att göra vissa förändringar i tävlingsupplägget. Istället för en gemensam omröstning för landets alla bidrag delas olika områden in i flera deltävlingar där Kalmar nu tävlar mot byggnader i Småland.

– Det är ju så klart jätteroligt och det känns helrätt eftersom det är en helt fantastiskt fin byggnad, säger Julia Eveberg på Calmar Stadshotell.

Från den deltävlingen kommer sedan fem bidrag gå vidare till en gemensam omröstning och dit ser alltså stadshotellet ut att klara sig. På en andra plats med 109 röster har man omkring 80 röster ner till den nuvarande sexan, Kalmar teater.

I omröstningarna har nästan alla typer av byggnader varit välkomna att delta, även de som har rivits. Den enda begränsningen var för slott, kyrkor och privatbostäder som i den här tävlingen inte fick delta.

Något slutdatum för tävlingen har föreningen ännu inte satt men beräknar att vara igång med den avslutande omröstningen som tidigast efter sommarens slut.