Start för ny rättegång mot X-team

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmar Tingsrätt.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar Tingsrätt.

På fredagsmorgonen inleddes den nya rättegången mot X-teamgänget från Kalmar. Klockan 9 på morgonen satt den lokala X-teamledarens syster och en så kallad Prospect, på de åtalades platser tillsammans med sina försvarare.

Rättegången ägde rum i den nya säkerhetssalen. Skyddsglas skilde rätten och de åtalade från åhörarna i tingsrättens nya säkerhetssal.

Säkerhetspådraget var mycket stort. Två bastanta poliser fanns inne i domstolen, ordningsvakter utanför.

De hade emellertid inte mycket att göra. I publiken fanns en handfull sommarklädda ungdomar. Bandidos lyste med sin frånvaro.

Den 27-årige mannen, som åklagaren Gunilla Öhlin, menar är en så kallad Prospect i gänget, alltså någon som aspirerar på medlemskap men inte är riktigt där än, kom in i rättssalen iklädd väst och slips.

Den 30-åriga kvinnan bar en sommarklänning. Åklagaren menar att det var tvåbarnsmamman som tog hand om gängets verksamhet när hennes bror åkt i fängelse.

Den åtalade kvinnan förnekar brott. Även mannen förnekar brott, förutom att han erkänner innehav av narkotika för eget bruk. Vad gäller det krut och ammunition som hittades i hans lägenhet förnekar han brott, han kände inte till att det fanns där, säger han.

Efter någon timmas sakframställan togs en paus. Då upptäcktes att en av nämndemännen var jävig och förhandlingarna kunde återupptas först efter en timma, när domstolen lyckats hitta en ny nämndeman som kunde ställa upp med kort varsel.

Hela den första delen av rättegången fick emellertid tas om på nytt.

Åklagaren Gunilla Öhlin menar att den åtalade kvinnan har varit en centralfigur i Kalmars X-team. Som syster till ledaren har hon åtnjutit stort förtroende.

– Hon är så nära fullvärdig medlem som en kvinna kan vara, men gruppen tillåter inte kvinnliga medlemmar. Hon har emellertid haft en egen tröja med gruppens emblem.

Hon betraktades av de andra som en dem. Som en ”brorsa”, säger åklagaren.

I den unga kvinnans lägenhet hittade polisen 109 000 kronor i kontanter. Det var i första hand 500-kronorssedlar, förpackade i buntar om 10 000.

Under rättegången lämnade emellertid den åtalade kvinnan en egen förklaring till hur pengarna som polisen vid husrannsakan fann hade kommit in i hennes lägenhet.

– Jag träffade en bekant i Norrliden som frågade om han fick förvara pengarna i min lägenhet. Jag visste att han var spelmissbrukare och ville göra honom en tjänst.

Även i den lägenhet som den gymnasiestuderande Prospectynglingen bodde i hittades penningbelopp och kontanter och även krut och sprängkapslar. Han hävdade under rättegången att pengarna var sådant han hade sparat och att han inte hade någon kännedom om sprängämnet.

Vår tidning har tidigare berättat hur den kriminella gruppens strategi varit att värva Prospects/hjälpredor i den stora gruppen ensamkommande ynglingar. Polisen har funnit en nyckel hos de åtalade som går till det kommunala hvb-hem som en av de dömda för gruppvåldtäkten på Trollbackevägen bodde på.

Under fredagens rättegång vittnade också två andra ensamkommande ynglingar som varit med på en resa som åklagaren menar handlade om att köpa in narkotika. En av dem har fått medlemskap som så kallad Prospect i Bandidos.

Tre av de åtalade dömdes i X-teamrättegången i Linköping där straffen blev 3,5 till 6 års fängelse.

Åtalet gäller grovt narkotikabrott och medhjälp till sådant brott.

Gänget har använt en av systrarnas bostad som högkvarter och där har polisen funnit såväl narkotika som kontanter. Åklagaren Gunilla Öhlin menar att hon genom detta främjat den brottsliga verksamheten.

Åklagaren menar också att ledarens systrar tagit emot betalning för narkotika genom att låta knarkkunder betala via swish till deras konton.

Åklagaren har nu också väckt åtal mot sju personer som misstänks ha köpt narkotika av gruppen. De åtalen kommer emellertid att hanteras vid separata rättegångar.

Förhandlingen ska pågå i 6 dagar. Men sannolikt blir det ytterligare någon dag på grund av förseningarna på fredagen. Nästa vecka är det de tidigare dömda som står inför rätta.