”Sten-Tage” firar sina 100 år med fest

Mörbylånga Artikeln publicerades
På serviceboendet i Mörbylånga ska den stora dagen firas under lördagen.
Foto: Isabella Kilvéus
På serviceboendet i Mörbylånga ska den stora dagen firas under lördagen.

Under lördagen firas det ordentligt i de södra delarna av Öland. På serviceboendet Lindero i Mörbylånga firar Tage Ohlsson tillsammans med släkt och vänner sin stora 100-årsdag. Under åren har han hunnit med att både flytta runt en del i länet och arbeta som smed och stenröjare.

När vi några dagar innan det stora firandet träffar honom på boendet har han besök. Två av grannarna från området han flyttade från för drygt ett år sedan har kommit för att uppvakta honom. Med rosor, tårta och bilder från ett födelsedagsfirande för några år sedan sitter de vid ett bord och samtalar om det långa och innehållsrika liv han levt.

Sommaren 1919 föddes Tage Ohlsson på en gård i Häggemåla utanför Ålem. När han senare gift sig gick flyttlasset till Skruvemåla där han också började arbeta som smed för att försörja sin nya lilla familj.

– Under åren jag arbetade som smed hade jag också min egen smedja, men detta var innan jag började arbeta som stenröjare.

Tillsammans med några andra män byggdes en gammal militär lastbil som inte längre var i bruk om till en stenröjningsvagn. Denna använde man sedan för att flytta stora stenar från åkrar och fält. Enligt Tage ska maskinen fortfarande finnas kvar någonstans.

Tage tillsammans med stenröjningsvagnen som de själva byggde.
Foto: Privat
Tage tillsammans med stenröjningsvagnen som de själva byggde.

– Den fungerar så att man borrar ett hål i mitten av en sten, sedan slår man fast en ögla med hjälp av en kil. När detta sedan är färdigt kan man lyfta stenen upp på vagnen och frakta iväg den till en annan plats.

Stenarna som forslades bort med maskinen kunde vara flera meter i diameter och Tage själv var en mycket uppskattad stenröjare som hade gott om arbete. I både de södra delarna av Kalmar län och i östra Blekinge åkte han runt för att arbeta, och yrket gav också upphov till det välkända smeknamnet ”Sten-Tage”.

Efter att under en period också testat på att bo i Påryd flyttade han till Öland och Färjestaden. Där var ett av de stora intressena att gå och dansa i ladan.

Vad var det för dans som gällde då?

– Ja, det var ju foxtrot och vals, allt det där vanliga. Inga märkvärdigheter.

Vid dansen samlades mycket människor och Tage beskriver att det just är folket han träffat på Öland som fått honom att trivas så bra.

– Egentligen är det lite märkligt att jag hamnat här eftersom jag inte är förtjust i vind och blåst, och här blåser det ju nästan hela tiden. Men folket här, ja det är väldigt bra människor.

Under åren har Tage Ohlsson bott på flera platser och arbetat som både smed och stenröjare.
Foto: Isabella Kilvéus
Under åren har Tage Ohlsson bott på flera platser och arbetat som både smed och stenröjare.

Det var inte förrän drygt ett år sedan han flyttade från det egna huset i Färjestaden till serviceboendet och ett intresse som hängt med sedan länge är promenaderna, som han fortfarande gärna tar även om de nu är kortare.

– Jag hade en hund för några år sedan som jag ofta var ute och gick med och när hon sedan gick bort fortsatte jag gå runt kvarteren på egen hand.

Kanske är det också den fysiska aktiviteten som är nyckeln till 100 långa, och innehållsrika år.

Vad tror du är hemligheten bakom ett långt liv?

– Lev som vanligt, jag tror inte jag har gjort något särskilt eller försökt undvika något här i livet. Dessutom har jag under årens gång haft en del farliga arbeten, säger han med ett skratt.

Att fira födelsedagen ordentligt är han van vid sedan tidigare. För några år sedan ordnas det fest i Färjestaden där också släkt och vänner var inbjudna.

– Det är roligt när de kommer och firar, speciellt barnen som nu mer är utspridda över landet.