Stensö camping hoppas på nya stugor till påsk

Kalmar Artikeln publicerades
En del träd kommer att få tas ner för att ge plats för stugorna. Nordic camping vill göra exploateringen varligt, förklarar de.
Foto: Eric Arenius
En del träd kommer att få tas ner för att ge plats för stugorna. Nordic camping vill göra exploateringen varligt, förklarar de.

Redan till påsk hoppas Nordic Camping att tolv nya stugor står på Stensö camping. Campingjätten har redan innan detaljplanen gått igenom ansökt om bygglov för 45 kvadratmeter stora stugor, passande för två familjer som reser ihop.

– Detaljplanen har inte vunnit laga kraft, men för att vinna tid har vi redan nu ansökt om bygglov enligt den nya detaljplanen, säger Nordic Campings operative chef Mikael Wåhlund.

I den allra bästa av världar kan de stå klara till påsk, om ett beslut om detaljplanen kommer.

– Om vi lägger in en beställning till fabriken före nyår kan de ha dem klara till påsk. Men då ska allt klaffa. Annars får vi flytta fram tidplanen. Men det hade varit trevligt till påsk.

Det har nu gått tre år sedan Nordic Camping tog över arrendet på Stensö Camping.

Enligt Wåhlund blev det en bra start. Första året ökade man beläggningen med tolv procent. Årets säsong blev bra. Det varma vädret höjde beläggningen även i maj och juni.

Här ska stugorna ligga.
Här ska stugorna ligga.

När campingen bytte arrendator började snart en process med att skapa omkring 75 nya stugor. Det väckte känslor i grannskapet och detaljplanen har överklagats i flera steg.

– Det är vanligt att det sker överklaganden. Det visar att vi måste vara på tå. Stensö är en fantastisk miljö.

Mikael Wåhlund menar att man vill att utbyggnaden ska ske så varligt som möjligt.

– Nu har vi valt en yta som inte används.

Det kommer inte att bli någon schaktning när de nya stugorna byggs, utan grunden skruvas fast i marken så att de följer markens naturliga höjdskillnader.

Husen ska ha pergola och är byggda för att smälta in i omgivningen.
Foto: Id-design
Husen ska ha pergola och är byggda för att smälta in i omgivningen.

Stugorna kommer sedan att bli lyxiga: Två sovrum och allstuga med toalett och dusch inne. Uppvärmningen sker med luft/vatten-pumpar, så att man har varmvatten inne. 45 kvadratmeter stora blir de, redo för att klara att vara igång året runt. På så sätt kan man använda dem för att utöka säsongen.

När kommer de andra stugorna att byggas?

– Vi bygger i steg. Vi bygger inte mer än det finns efterfrågan på.

Kommer de andra stugorna ni vill bygga också vara med luft/vatten.

– Ja det är troligt.

Stugorna byggs i Slovenien som moduler och kommer att få en fasad i lärkträ och en asbestfri eternit. Anledningen till det är att man sett att ekarna skapar beläggningar på de andra stugorna, nu vill man ha något motståndskraftigt.

– Och vi vill att de smälter in i området.

Nordic Camping har liknande stugor i till exempel Helsingborg. Där tar de mellan 1 200 kronor och 1 800 kronor per natt för dem.

– De är fullbokade nu över jul och nyår.

Nya platser har ordnats vid servicebyggnaden.
Foto: Eric Arenius
Nya platser har ordnats vid servicebyggnaden.

När alla stugor är byggda, vad vill ni göra då?

– Det vi behöver göra är att utveckla campingtomterna. Det är nästan 100 med i den nya detaljplanen.

– Sedan vill vi bygga en ny servicebyggnad. De kan vi riva tre byggnader som är gamla, oisolerade och i dåligt skick. Två av de fem servicebyggnaderna har vi renoverat, så de är fina.

Har det blivit som ni tänkt er på Stensö?

– Ja, vi är väldigt nöjda. Vi har lyckats öka beläggningen. Vi har campingplatser på 26 platser, och man får lojalitetspoäng man kan använda på andra platser hos oss. Vi har fått hit mycket tyska och holländska gäster.