Stor narkotikahärva till rätten - åtta åtalas

Kalmar/Karlskrona Artikeln publicerades
Åtalet gäller grovt narkotikabrott på grund av mängden droger som har sålts.
Foto: Cornelius Poppe
Åtalet gäller grovt narkotikabrott på grund av mängden droger som har sålts.

Åtta unga män åtalas vid Kalmar tingsrätt för att ha sålt stora mängder narkotika. Flera av männen är skrivna i Kalmar, men det finns även åtalade från Karlskrona.

Brotten gäller främst kokain och cannabis, men även andra typer av narkotika.

Lägenheten där polisen slog till mot narkotikaligan

Mängden har varit så stor att åtalet gäller grovt narkotikabrott. En 25-åring ska ha förvarat minst 700 gram cannabis i sin mammas förråd i Kalmar. Av denna mängd har 300 gram sålts vid en affär i våras. Vid en annan händelse i Nybro såldes över 60 gram cannabis. Kokain har också hanterats av männen i IOGT-NTO:s lokal på Trädgårdsgatan i Kalmar.

Vid försäljningarna från februari till april i år ska 25-åringen ha haft hjälp av en 23-åring och en 18-åring. Polisen har beslagtagit 28 500 kronor och ett par Louis Vuittonskor för 7 900 kronor som misstänks komma från narkotikaköparna.

Drogerna betalades ofta kontant

Den största mängden narkotika har hanterats i Karlskrona, där 25-åringens flickvän bor. Där åtalas 25-åringen för att ihop med en 22-åring ha haft 5,5 kilo cannabis, 900 gram kokain och 100 gram amfetamin. Till det kommer 50 narkotikaklassade tabletter. En 21-årig man åtalas för att ha låtit männen förvara narkotikan i hans lägenhet. Där har drogerna också vägts och förpackats. 21-åringen ska också ha sålt ett hekto cannabis.

Kilovis med cannabis

En 22-åring åtalas för att hämtat ett större parti narkotika i Arlöv 2 april i år. Dagen efter ska han ha kört vidare till Kalmar. Drogerna har placerats i ett förråd som tillhör 25-åringens mamma.

Inuti den här blå kylväskan på hyllan i förrådet låg en ryggsäck från Malkars. I den fann polisen 400 gram cannabis.
Foto: Polisen
Inuti den här blå kylväskan på hyllan i förrådet låg en ryggsäck från Malkars. I den fann polisen 400 gram cannabis.

Under tiden i häktet har 25-åringen försökt bli förflyttad från Norrköping till Kalmar för att komma närmare sin sjuka mamma. I så fall skulle han samarbeta med polisen. Istället är han mycket fåordig i förhören.

Det är däremot inte 21-åringen i Karlskrona som försökt tjäna pengar på att låna ut lägenheten till knarkhandeln.

”Har man hundratusen i skulder då tar man alla chanser tyvärr och fan vad jag ångrar det. Det ska bli skönt att säga allt på rättegången. Jag längtar”, säger han i ett polisförhör.

Han var nervös för att någon skulle känna lukten av alla droger.

”Det luktade fucking skitstarkt. Det luktade i hela lägenheten liksom. När de skulle dela. Jag menar hela bordet var fullt av narkotika. Jag bara satt och hoppades på det bästa.”

Narkotikagömmor i lägenheten.

Polisen tror ändå att 21-åringen har haft en egen knarkgömma i lägenheten. Varför skulle drogerna annars vara gömda i ett ben till sängstommen, medan andra droger låg helt öppet i frysen.

Beslagtagna föremål

Vid utredningen av narkotikabrotten i Karlskrona har polisen beslagtagit en Rolexklocka för 121 800 kronor från 22-åringen och hos 25-åringens flickvän omhändertogs en Valentinoväska för nästan 22 000 kronor. Dessutom har en personbil och kontanter tagits i beslag.

Kalmar tingsrätt har planerat in fem rättegångsdagar, hela nästa vecka, för det omfattande målet: Måndagen den 1 juli, tisdagen den 2 juli, onsdagen den 3 juli, torsdagen den 4 juli samt fredagen den 5 juli. Varje dag är inplanerad att bli en heldag, från klockan 09 till klockan 16.