Stor personalbrist på sjukhusets avdelningar

Kalmar Artikeln publicerades
Bristen på personal gäller framförallt på sjukhusets 24/7 avdelningar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bristen på personal gäller framförallt på sjukhusets 24/7 avdelningar.

Bemanningen på avdelning 17 på Länssjukhuset har diskuterats i två år, men nu säger landstingsrådet Christer Jonsson (C) att problemen sträcker sig över de flesta avdelningar på länssjukhuset i Kalmar.

– Det är bemanningsbrist på väldigt många avdelningar, säger Christer Jonsson (C), landstingsråd.

Personalbristen råder alltså inte enbart på avdelning 17, de flesta avdelningar på sjukhuset har personalbrist. Främst gäller det avdelningar som har bemanning dygnet runt.

– Det finns stora utmaningar med att bemanna på 24/7 kliniker. Medarbetarna är inte förtjusta i att jobba 24/7, säger Christer Jonsson (C).

Östra Småland har tidigare rapporterat om bristen på bemanning på avdelning 17, medicinkliniken, på Länssjukhuset i Kalmar. Vårdförbundet har slagit larm om medicinklinikens bemanning två gånger.

– En känsla av uppgivenhet finns då flera i de olika yrkeskategorierna inte upplever att politiken tar till sig när de flaggar för att det inte fungerar inom verksamheten, säger Carl Dahlin (M) oppositionsråd som har ansvar för personalfrågor.

Enligt Länsunionens regionråd jobbas det hårt med rekrytering för att utöka bemanningen på kliniken.

– Det här har varit en fråga de senaste två åren och vi vet att sjukhusets ledning och medicinklinikens chef jobbar hårt med bemanningen, säger Christer Jonsson (C), landstingsråd.

På medicinavdelning 17 utreder och behandlar man patienter med lung-, hematologisk-, magtarm- samt neurologisk sjukdom.