Stora skillnader vad bygglovet kostar

Kalmar Artikeln publicerades
Andrea Femrell, vd, Näringslivets Regelnämnd (NNR) hade ingen förklaring på hur byggloven kan bli så mycket dyrare i en kommun mot en annan.
Foto:Isabel Mena-Berlin
Andrea Femrell, vd, Näringslivets Regelnämnd (NNR) hade ingen förklaring på hur byggloven kan bli så mycket dyrare i en kommun mot en annan.

Ska du bygga? Bor du i Borgholm kan avgifterna för bygglovet bli 10 000 kronor mer än i Emmaboda.

Det visade sig när Näringslivets Regelnämnd (NNR) för tredje gången gjorde en granskning av regeltillämpningen inom Sveriges kommuner.

Nämnden, som verkar för effektivare och enklare regler, har granskat kommunerna inom sex områden: företagslotsar, offentlig upphandling, serveringstillstånd, bygglov, livsmedelskontroll och miljöfarlig verksamhet.

För kommunerna i Kalmar län fanns både positiva nyheter samt områden där det finns utrymme för förbättring.

Lotsfunktionen som ser till att företag hamnar hos rätt person inom kommunen är till exempel väl etablerad och går åt rätt håll.

Inom offentlig upphandling följer kommunerna upp kraven de ställt på leverantörerna under leveransperioden.

Länet är även bra på att prata med olika leverantörer inför att förfrågningsunderlag för upphandling skrivs.

– Det är ett bra sätt att säkerställa att "krav" är sådant som företagen har möjlighet att leverera, säger Andrea Femrell, vd på NNR, som presenterade resultatet.

Handläggningstider var däremot ett område där länets kommuner kan bli bättre. För serveringstillstånd har handläggningstiderna blivit längre sedan den senaste undersökningen gjordes 2012.

För bygglov ser det liknande ut och länets resultat är sämre än riksnivån.

Inom området avgifter och motprestationer så är skillnaderna stora och svårförklarliga mellan länets kommuner. Det kan till exempel skilja nära 10 000 kronor på avgifterna på ett byggnadslovsärende från en kommun till en annan.

Vad skillnaderna beror på är oklart, men representanter från kommunerna som fanns på plats upplevde att det är nyttigt att nu ha konkreta exempel och siffror att utgå ifrån. Upplevda skillnader är svåra att jämföra, men den nya rapportens siffror kan användas som diskussionsunderlag för kommunerna att arbeta efter.

– Det finns alltid rum för förbättring. Resultaten är menade som en hjälp för styrning och ledning, sen har alla begränsningar som påverkar vart man når, avslutar Andrea Femrell.

Fakta

Kostnader för byggnadslov i länet

Sammanlagd avgift för bygglovsärenden fram till givet slutbesked

Borgholm 32 250

Emmaboda 22 325

Hultsfred 23 000

Högsby 25 800

Kalmar 27 288

Mönsterås 22 730

Mörbylånga ingen uppgift

Nybro 24 000

Oskarshamn 28 162

Torsås 28 200

Vimmerby 23 000

Västervik 28 300

Källa: NNR

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.