Stora visioner för Kalmarhjälpen

Kalmar Artikeln publicerades
Daniel Lundell har tillsammans med sin sambo Sabina Ljusfolk startat organisationen Kalmarhjälpen. Tillsammans hoppas de kunna hjälpa där det behövs.
Foto:Linn Johansson
Daniel Lundell har tillsammans med sin sambo Sabina Ljusfolk startat organisationen Kalmarhjälpen. Tillsammans hoppas de kunna hjälpa där det behövs.

Organisationen Kalmarhjälpen samlade in 12 000 kronor inför jul. För pengarna köptes julklappar till barn som annars skulle stå utan.

Nu vill Daniel Lundell och Sabina Ljusfolk hjälpa ännu mer.

– När vi startade insamlingen via Facebook fick vi in tips på familjer som hade det tufft och vissa skrev själva. Vi tog sedan kontakt med dem och insåg att alla verkligen var genuina, säger Daniel Lundell.

Han beskriver också att de familjer som fick hjälp vid jul, nu har hört av sig och tackat.

– De familjer vi har hjälpt, vill nu ge tillbaka. Några har ringt och sagt att de har urvuxna kläder de vill skänka.

Insamlingen vid jul var den första som paret genomförde, men den blev också startskottet för ett mer långsiktigt projekt.

– Efter jul blev vi hundra procent engagerade. Det var rörande att bli kallad ängel och kramad av en helt främmande person. Problemet är att det finns goda människor där ute, men det är få som ordnar och organiserar. Så nu vill vi jobba proaktivt och inte enbart med insamlingar.

Efter nyår uppmärksammade Kalmarhjälpen två pojkar i Lindsdal som på eget initiativ samlade in rester från raketer och fyrverkerier. Pojkarna blev överraskade med choklad och biljetter till ett lekland.

Framöver hoppas de också kunna jobba mer punktinriktat och hjälpa till där det faktiskt behövs.

– Om exempelvis en skateboardramp går sönder och kommunen inte kan laga den, skulle vi kunna samla in pengar till att få den lagad, säger Daniel Lundell.

Målet är att de ska kunna hjälpa alla och inte enbart fokusera på en viss målgrupp, men just nu tar den administrativa delen mycket tid.

– Vi jobbar just nu med vår hemsida och har precis fått igenom olika betalningsalternativ till Kalmarhjälpen. Det är mycket som ska göras, och vi vill göra allt enligt reglerna.

För paret är det också viktigt att vara så transparenta som möjligt och få människor att förstå att pengarna oavkortat hjälper andra människor.

– Om vi bygger upp en tydlig och bra organisation här, hoppas vi att Kalmarhjälpen i framtiden kan bli en rikstäckande och stark organisation, säger Daniel Lundell.