Storbritannien har fått förlängd tid

Kalmar Artikeln publicerades

 

Engelsmännen rekommenderas att hamstra läkemedel och svenska medborgare bör ansöka om uppehållstillstånd. Förvirringen är stor inför Brexit.

Brexit är en förkortning för ”British exit” och handlar om att lämna EU.

Sedan britterna röstade för att lämna EU i juni 2016 har förhandlingarna pågått. Ännu finns inget beslut, men det finns ett förslag till överenskommelse där England kan lämna EU under tiden 29 mars 2019 till sista december 2020.

Det förslaget har röstats ner två gånger av parlamentet, i januari och nu i mars. Majoriteten för att säga nej till avtalet är stor.

Nu finns ett förslag att dröja med Brexit till 30 juni.

Eftersom ingen vill ha tillbaka gränsvakter finns också en uppgörelse att brittiska Nordirland ska kunna hålla en öppen gräns mot republiken Irland. Det har också väck debatt.

Theresa May.
Foto: Parliamentary Recording Unit
Theresa May.

Parlamentet har röstat ja till att skjuta på Brexit bortom den 29 mars. EU har också öppnat dörren för att brittiska parlamentet kan blåsa av hela Brexit. Det sa premiärministern Theresa May nej till. Nu går det mot en tredje omröstning för Mays avtal.

Effekterna för engelsmännen,om det ändå blir en hård Brexit, väntas bland annat bli tomma hyllor och höjda matpriser med upp till tio procent, och att sjukförsäkringar knutna till EU kan sluta att gälla.

Engelsmännen rekommenderas ha medicin för sex veckor hemma.

För de 3,8 miljoner invånare som har annat EU-medlemskap än brittiskt, rekommenderas det att man ansöker om uppehållstillstånd.