Stormöte efter hot och oro i Ljungbyholm

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar, tycker att föräldrar ska hålla ner ryktesspridning och fokusera på hur de kan göra det tryggare för ungdomarna.
Foto:Nora Fernstedt
Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar, tycker att föräldrar ska hålla ner ryktesspridning och fokusera på hur de kan göra det tryggare för ungdomarna.

Ett femtiotal föräldrar kom till Södermöreskolan på fredagen för att prata om händelserna där flera ungdomar blev hotade.

– Finns egentligen ingen anledning till oro, sa polis på plats.

Det var en förälder till ett barn i Södermöreskolan som kallade till stormöte. Detta efter att det ska ha skett incidenter där ungdomar från trakten blivit hotade av andra ungdomar under kvällar på skolgården. Enligt föräldern ska några ha blivit hotade med kniv och pistol, något som dock inte bekräftats av polisen.

– Det har gått för långt och nu måste någon slå ner näven. Jag hoppas att vi kan få till något bra för våra barn, sa föräldern.

Det var tydligt att många föräldrar oroats av vad som hänt, då ett femtiotal personer kom till mötet på fredagskvällen. Även Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar, var på plats men utan att kommentera förundersökningen.

Händelserna har fått flera föräldrar att spekulera i vad som hänt, bland annat i en grupp på Facebook. Håkan Roupé tycker att det är viktigt att begränsa ryktesspridningen.

– Vi vet vilka ungdomar det är och det finns gott om vittnen. Ni behöver inte vara oroliga för att det här ska eskalera. Händer det något igen tar ni upp telefonen och ringer 112, säger Håkan Roupé.

Han vill också påpeka att det är överdrivet att kalla de inblandade för "ungdomsgäng", då det kan associeras med något som är organiserat.

– Det handlar om några individer.

Efter att flera föräldrar fick dela med sig av den oro som de och deras barn känner gick man vidare till att diskutera hur man ska göra det tryggare för ungdomarna på kvällen.

Nattvandring var en idé och flera föräldrar som bor på andra orter än Ljungbyholm var positiva till att komma dit på fredag- och lördagskvällar för att nattvandra tillsammans med andra föräldrar.

På plats var också två representanter från Nattvandring.nu, som för en tid sedan själva tog tag i arbetet med att se till att det är tryggt för ungdomarna som är ute på kvällarna i Ljungbyholm.

Alla närvarande verkade vara överens om att det är viktigt att visa sig ute bland ungdomarna på kvällarna men också att visa sig intresserade för vad som händer i deras liv.

– Är ni ute på kvällen så gå fram och prata med ungdomarna när de samlas. Det är väldigt roligt faktiskt. Bara att ni visar att ni finns i närheten gör det tryggare, säger Håkan Roupé.

Många tyckte också att det lät bra att ha en Facebooksida där man kan informera andra föräldrar om vad de ser när de är ute på kvällen.

– Det ska bara vara information utan någon diskussion. Ingen skvallersida, tyckte en förälder.