Stort intresse för Alfssons nya parti

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson funderar på att starta ett nytt lokalt parti. Men helst vill han att SD återtar uteslutningen.
Foto: Mats Holmertz
Thoralf Alfsson funderar på att starta ett nytt lokalt parti. Men helst vill han att SD återtar uteslutningen.

Intresset är stort för det nya lokala parti som den tidigare SD-riksdagsmannen och numera uteslutne Thoralf Alfsson funderar på att starta i Kalmar . Men helst vill han att partiet återtar uteslutningen.

Efter att Thoralf Alfsson uteslutit ur Sverigedemokraterna i november förra året aviserade han att det fanns funderingar på att starta ett nytt lokalt parti, eventuellt kallat Calmardemokraterna. Någon kampanj har inte drivits men intresset är redan stort.

– Jag uppmanade i ett blogginlägg de som var intresserade att mejla mig och en hel del har skrivit till mig. Sedan vet man ju inte hur många som hänger med och blir aktiva om det blir skarpt läge, säger han.

– Men det är samtidigt ingen brådska. Om det blir ett nytt parti handlar det ju om att komma in i kommunfullmäktige vid valet 2022.

Thoralf Alfsson behöll efter uteslutningen de platser han fått i kommunfullmäktige och i regionfullmäktige, där han idag är ledamot utan partibeteckning.

Samtidigt arbetar han emellertid för att uteslutningen mot honom ska hävas.

I ett brev till partiordföranden Jimmy Åkesson begär Thoralf Alfsson att uteslutningen den 26 november ska upphävas och att han ska återfå sin status som livstidsmedlem i Sverigedemokraterna.

Den tidigare frontpersonen för partiet i Kalmar konstaterar att han den 3 december 2018 fick ett brev från partisekretariatet undertecknat av en tjänsteperson. Där sägs att anledningen till uteslutningen var att han uttryckt sig negativt till islamiseringen i Sverige.

Reaktionerna blev starka och gruppledaren Mattias Karlsson försäkrade på sin Facebooksida att uteslutningen skett på andra grunder än vad som stod i brevet och att en ny skrivelse med de korrekta grunderna skulle komma.

Men inget brev har dykt upp hemma hos Thoralf Alfsson på Ängö.

– Jag har förväntat mig att det skulle komma ett nytt brev från partistyrelsen. Blir man utesluten tycker jag att man har rätt att få veta orsaken.

– Om Mattias Karlsson nu säger att skälen som anges i brevet inte är korrekta, tycker jag att man ska berätta vad beslutet grundar sig på. Annars är det enda vettiga att återta uteslutningen.

Det skedde inga diskussioner i partistyrelsen om förslaget om uteslutning, som hade sin grund i det så kallade Medlemsutskottets bedömning.