Supervärmen är ett minne blott, men hösten dröjer än

Kalmar län Artikeln publicerades
Sommaren 2018 har slagit rekordet i antalet 30-gradersdagar.
Foto: Staffan Lindbom
Sommaren 2018 har slagit rekordet i antalet 30-gradersdagar.

Med semestrarnas slut tycks också extremvärmen ha gett sig av. Men det betyder inte att sommaren är över riktigt än.

– Det ser inte ut att bli någon återgång till någon högsommarvärme. Men den kommande veckan ser ändå ut att bjuda på en del vackert väder med varierande molnighet och sol, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Foreca:s hittills högst uppmätta temperatur den här sommaren gjordes i Hästveda den 26 juli. Då visade termometern på svettiga 34,6 grader.

Det som utmärker sommaren 2018 är värmens uthållighet. Att graderna någon enstaka dag är över 30-strecket är inte särskilt anmärkningsvärt, men just i år har värmen varit väldigt ihållande.

Det svenska värmerekordet är från 1933 och 1947, då temperaturen uppmättes till 38 grader. Huruvida årets sommar kommer att slå det rekordet återstår att se. Det hela hänger på hur vädret blir i augusti, då statistiken alltid använder sig av månaderna juni, juli och augusti. Den har dock redan slagit rekordet i antalet 30-gradersdagar.

De tidigare rekordtemperaturerna i Sverige gällande augusti månad uppmättes 1997 respektive 2002. Då var det nästan lika varmt som årets juli har varit.

Kan du säga något om vädret längre fram, efter nästa vecka?

– Ju längre fram man tittar, desto mer osäkert blir det ju. Men vi ser ingen supervärme på väg tillbaka, säger Ian Engblom.

– Det ser heller inte ut som att hösten är på väg på ett ganska bra tag. För att kalla årstiden för höst så krävs det att det är en medeltemperatur under tio grader i fem dagar i sträck. Så dit har vi en bit kvar, säger han.

Det går inte att sia om hur nästa sommar tros kunna bli, och inte heller den kommande vintern.

– Bara för att en sommar är extremvarm behöver inte den efterföljande bli det. Vädret har ju inget minne, så vi vet egentligen ingenting om hur det ser ut så långt fram, säger Ian Engblom.

Så än behöver vi inte ställa upp solstolarna på vinden och plocka undan badkläderna, men passa på att njut när solen tittar fram - snart väntar ett drygt halvår av regn/snö, blåst och kyla.

Hösten dröjer än.
Foto: Andreas Blomlöf
Hösten dröjer än.