Bandidos-supportrar häktades i Kalmar

Kalmar/Linköping Artikeln publicerades
På facebook poserar en av männen från Kalmar i en X-teamtröja då han verkar befinna sig i en klubblokal tillhörande X-team eller Bandidos.
På facebook poserar en av männen från Kalmar i en X-teamtröja då han verkar befinna sig i en klubblokal tillhörande X-team eller Bandidos.

Starka kopplingar finns mellan männen och den kriminella motorcykelklubben Bandidos MC genom medlemskap i en supporterklubb.

Tidigt på söndagsmorgonen attackerades en 24-årig man i området Skäggetorp i Linköping av ett flertal maskerade män. Han fick flera knivhugg men överlevde och opererades akut.

Följande eftermiddag grep polisen sex misstänkta gärningsmän i Nybro och under torsdagen häktades de på polishuset i Kalmar. Fyra av dem kommer från Kalmartrakten.

Vid häktningen ändrades brottsrubriceringen från mordförsök till grov misshandel.

En 32-åring blev, förutom för grov misshandel, även häktad för narkotikabrott medan en 31-åring även häktades för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Åtal ska vara väckt senast den 1 februari.

Precis som Hells Angels har supporterklubben Red & White Crew, vars medlemmar deltog i HA-attacken mot Svineri MC i Smedby 2012, så har även Bandidos MC en supporterklubb i form av X-team.

Åtminstone tre av de sex män som häktades på torsdagen poserar på sociala medier i attribut som signalerar deras medlemskap i X-team.

Alla tre är hemmahörande i Kalmar och polisområdeschef Patrik Oldin bekräftar för P4 Kalmar det kriminella nätverkets närvaro.

– Det vi känner till är att X-team har, eller försöker etablera sig, eller att det finns individer som sympatiserar med X-team i Kalmar.

Enligt Patrik Oldin vet polisen det genom vad folk har berättat och genom polisens egna iakttagelser.

När P4 Kalmar frågar Oldin hur allvarligt detta är blir hans svar:

– Det beror lite på hur kriminellt aktiva de är men det är aldrig bra att de etablerar sig någonstans.

Ofta låter mc-klubbar supporterklubben utföra det kriminella grovjobbet. Det kan sedan leda till att medlemmar i supporterklubben befordras till fullvärdiga medlemmar.

Enligt vikarierande lokalpolisområdeschef Peter Lagerström har lokalpolisen i Kalmar inte varit delaktig i jakten på männen.

– Men det är en bra kraftsamling som har gjorts, och som jag tror kommer att visa resultat längre fram.

Lagerström menar också att den eventuella etableringen av ett kriminellt nätverk i Kalmar inte ändrar på hur lokalpolisen arbetar.

– Vi hanterar det som vi hanterar all annan kriminalitet.

Även en sjunde person har gripits och anhållits för delaktighet i attacken i Linköping. Det rör sig om en 27-årig Kalmarbo som misstänks för medhjälp till brottet. Häktningsförhandling mot honom sker under fredagsmorgonen på tingshuset i Kalmar.