Svartägg misstänks orsaka salmonella

Kalmar Artikeln publicerades
Svartimporterade ägg misstänks ligga bakom flera salmonellafall den senaste tiden. Hönsen på bilden är emellertid oskyldiga. De kommer från en väl kontrollerad och helt salmonellafri uppfödning i Sverige.
Foto:Gunnar Lundmark / SvD / TT
Svartimporterade ägg misstänks ligga bakom flera salmonellafall den senaste tiden. Hönsen på bilden är emellertid oskyldiga. De kommer från en väl kontrollerad och helt salmonellafri uppfödning i Sverige.

Svartimporterade ägg från uppfödare utanför Sverige misstänks ligga bakom ett salmonellautbrott i sydöstra Sverige. Flera har insjuknat.

Några har varit så allvarligt medtagna att de fått läggas in på sjukhus.

I Kalmar län har smittan spårats till ägg som använts för att göra bearnaisesås på en restaurang. Fyra personer har insjuknat efter att ha ätit på samma restaurang.

I Blekinge har flera insjuknat efter att ha ätit smoothie som innehållit ägg. Några andra fall har också rapporterats i landet.

– Den salmonellatyp som det handlar om återfinns i ägg, säger stf smittskyddsläkare Claes Söderström vid landstinget i Kalmar län.

Sverige har sedan en följd av år en välfungerande kontroll för att kunna erbjuda salmonellafria ägg. Det finns därför misstankar att de ägg som orsakat det aktuella utbrottet haft ett annat ursprung än Sverige.

- Vill man minska risken för att drabbas av salmonella är det viktigt att äta svenska kontrollerade ägg istället för att nappa på erbjudande om ägg av okänt ursprung, säger Claes Söderström.

– Vi vet att den salmonellatyp som man hittat i Blekinge är identisk med den som vi nu utreder.

Några av de personer som insjuknat i länet har varit så dåliga att de lagts in på sjukhus. Salmonella kan vara mycket allvarligt för personer som har ett nedsatt allmäntillstånd. I genomsnitt ett dödsfall per år har registrerats i Sverige.

Ägg som säljs i större butiker är nästan undantagslöst svenska stämplade produkter.

I butiker som vänder sig till de som nyligen kommit till Sverige från andra länder är det emellertid inte alltid så.

– Man skulle önska mer information som gör det möjligt för alla att bli medvetna om riskerna med att köpa okontrollerade ägg, säger Claes Söderström

På restauranger är det mer vanligt med utländska ägg. Men också dessa ska vara stämplade och möjliga att spåra.

Det har emellertid inte varit lätt i det här fallet.

– Det är en riktig äggröra, säger Claes Söderström.

Det finns hårda krav på att restauranger och grossister för att kunna följa produkterna till ursprunget. Den så kallade spårbarheten är fundamental i arbetet med livsmedelssäkerhet. I det här fallet har emellertid de livsmedelsinspektörer som arbetar för att hitta äggproducenten gått bet.

– Restaurangen har inte några papper på varifrån äggen kommer, säger en av de inspektörer som arbetar med fallet. Man kan visa upp kvitton på svenska ägg som ser bra ut. Men vi tror att detta handlar om något annat.

Inte heller den aktuella grossisten har kunnat visa fakturor på inköp av utländska ägg.

– På papperet ser allt bra ut. Grossisten har dokumenterat inköp av stämplade svenska ägg. Men vår misstanke är att det här handlar om ostämplade utländska ägg. Och där har man inte kunnat visa några fakturor.

Mats Lindblad arbetar på Livsmedelsverkets utbrottsjour.

Han berättar att EU arbetar med att försöka få europeiska ägg salmonellafria. Men man har inte lyckats helt.

– 2016 hade vi ett mycket stort salmonellautbrott i Europa med 100-tals insjuknade, några av dem också i Sverige. De äggen kom från Polen.

– Det har också rapporterats andra fall i Sverige med ägg som haft sitt ursprung i Polen.

Restauranger som på grund av ovarsamhet och dålig livsmedelshygien sprider salmonella kan åtalas för brott mot livsmedelslagen. Även brister i spårbarhet kan vara åtalbart. Straffen är emellertid mycket låga, endast böter.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.