Talar inte svenska - får inte vara med i program mot sexbrott

Kalmar Artikeln publicerades
Om de två unga männen döms för våldtäkt bedömer Frivården att de inte kan medverka i programmet mot sexbrott. Där måste man kunna svenska.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Om de två unga männen döms för våldtäkt bedömer Frivården att de inte kan medverka i programmet mot sexbrott. Där måste man kunna svenska.

Männen som misstänks för en brutal gruppvåldtäkt i Kalmar i september kommer inte att kunna vara med Kriminalvårdens behandlingsprogram för sexbrott, om de fälls. Där krävs att man kan svenska. Rättegången mot de två fortsätter på onsdag i nästa vecka.

Under första dagens förhandlingar, som hölls bakom stängda dörrar i Kalmar tingsrätts sal 10, har man bland annat förhört en av de misstänkta och den 40-åriga kvinna som utsatts för övergreppet.

Vad den unge mannen sade i förhöret är inte offentligt, eftersom det skedde bakom stängda dörrar. Men han har tidigare förklarat att han är oskyldig till anklagelserna, trots att hans dna påträffats i sperma på platsen.

Frivården har inför rättegången gjort en bedömning av de båda männen som kom till Sverige 2015 och har bott på ett hem för ensamkommande i Kalmar. Frivården ska bland annat bedöma övervakningsbehovet och återfallsrisken.

Kriminalvården har ett behandlingsprogram för sexbrottslingar, kallat ROS. Det riktar sig till personer som dömts för sexbrott. Det ges både individuellt och i grupp och finns på fem av kriminalvårdens anstalter i landet, samt på Frivården på en mängd platser.

Det ges både individuellt och i grupp. Det individuella programmet sker mellan klient och programledare, i övrigt är innehållet detsamma. Deltagarna arbetar med frågor som intimitet, relationer, förändringsstrategier, hur man hanterar känslor och hur ett brottsoffer kan känna. Deltagaren får mot slutet av programmet själv värdera risken för återfall i brott och vad han eller hon kan göra för att minska risken.

Men eftersom de båda inte anser att de begått något brott och dessutom inte talar svenska finns det ingen förutsättning för att ett sådant program skulle lyckas, menar Frivården.

 

Läs mer

Kommunen vägrade hjälpa polisen i utredning om gruppvåldtäkt

Den andre 18-åringen häktad för grov våldtäkt

18-åring häktad för överfallsvåldtäkt

Söker vittnen till överfallsvåldtäkt