Tandläkare i Kalmar fråntas sin legitimation

Kalmar Artikeln publicerades
Förra sommaren anmäldes tandläkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och under onsdagen kom beslutet att tandläkarens legitimation återkallas.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Förra sommaren anmäldes tandläkaren av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och under onsdagen kom beslutet att tandläkarens legitimation återkallas.

En tandläkare i Kalmar blev i veckan av med sin legitimation på grund av grov oskicklighet. Många patienter ska ha fått bestående känselbortfall på grund av skadade nerver efter operationer och tandläkaren ska också ha använt omoderna metoder, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Det var förra sommaren som den berörda tandläkaren anmäldes av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och under onsdagen kom beslutet att tandläkarens legitimation återkallas.

Grunderna för den återkallade legitimationen är bland annat fjorton patientfall vars behandling bedöms inte ha överensstämt med vetenskaplig och beprövad erfarenhet.

I nio inkomna fall har nervskador skett i samband med operativt avlägsnande av underkäksmolarer och IVO har funnit brister i tandläkarens genomförande när det kommer till att avlägsna visdomständer. Även det faktum att tandläkaren inte använt röntgenunderlaget på ett önskvärt sätt har bidragit till den återkallade legitimationen.

Trots att tandläkaren anser sig vara en god yrkesutövare som alltid sett till patientens bästa bedömer HSAN att den berörda varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning vilket har medfört stora risker för patientsäkerheten och onödigt lidande för patienterna. Hans legitimation som tandläkare har därför omedelbart återkallats.