Tankade på annat åkeris kort

Kalmar Artikeln publicerades
När fultankningen avslöjades förlorade åkeriet omgående sitt kontrakt med Södra. Genrebild.
Foto:Jessica Gow/TT
När fultankningen avslöjades förlorade åkeriet omgående sitt kontrakt med Södra. Genrebild.

Vid fem olika tillfällen tankade lastbilschauffören totalt 2 334 liter diesel med ett annat åkeris tankkort. Åkeriet som chauffören körde för har nu förlorat kontraktet med Södra.

Det är branschtidningen Proffs som skriver om händelsen, som uppdagades i förra veckan.

I slutet av september tappade föraren från Fårbo Åkeri ett tankkort inne på Södras område i Mönsterås. Kortet plockades upp av en chaufför från Kalmaråkeriet, och de kommande två dagarna användes det vid fem tillfällen för att köpa totalt 2 334 liter diesel.

– Även om vår förare har förvarat tankkortet nära koden betyder inte det att någon annan kan ta sig rätten att använda det, säger Pär Henrysson på Fårbo Åkeri till Proffs.

– Självklart har vi polisanmält detta, fortsätter han.

När händelsen uppdagades förlorade Kalmaråkeriet omgående sitt kontrakt med Södra.

– Detta är kopplat till dieselkortet som försvann i Mönsterås och som tankades på i Mönsterås och i Långasjö, säger Roger Virdelo på Södra till Proffs.

Södra poängterar att man inte är missnöjd med åkeriet på något annat sätt, virkeshanteringen har skötts som den ska.

Chauffören är inte längre anställd hos Kalmaråkeriet, som säger sig tro på chaufförens version av vad som har hänt. Enligt denne hade han börjat tanka med sitt tankkort på tankstationen i Mönsterås, och när pumppistolen löstes ut startade han om med det kort som låg bredvid hans handskar. Vad han däremot inte hade märkt var att det inte var hans kort utan det andra åkeriets. Därefter lämnade han Mönsterås med kortet som inte var hans.

Till Proffs säger en chef på Kalmaråkeriet att chaufförens berättelse är trovärdig och att han inte kan se några fördelar för denne att tanka diesel i åkeriets lastbil med någon annans kort.

Chefen är av förklarliga skäl besviken på att åkeriet förlorat kontraktet med Södra.