Tävlingen gick över kyrkogården

Kalmar Artikeln publicerades

Tävlingen Action run förra lördagen gick över Södra kyrkogården. – Det var inte enligt plan. Det var ett misstag. Det är olyckligt och det kommer inte att hända igen, säger Pär Israelsson som är evenemangschef på Destination Kalmar.

Banan för Kalmar Action Run g ck genom Södra kyrkogården. Ett misstag, säger Pär Israelsson, Destination Kalmar.
Foto: Andreas Bendroth
Banan för Kalmar Action Run g ck genom Södra kyrkogården. Ett misstag, säger Pär Israelsson, Destination Kalmar.

Action Run gick genom centrala Kalmar förra lördagen, och samlade över tusen deltagare.

– Vi var inte tillfrågade, och hade vi blivit det hade vi sagt nej. Man hade kunnat springa runt. Men det känns som ett tidens tecken att man har motionslopp inne på en kyrkogård, säger kyrkoherden Peter Wänehag.

Han menar att man måste ha respekt för fredade platser.

– Man får jättegärna promenera på kyrkogården, men det här var en tävling och man hade satt upp avspärrningsband inne på kyrkogården.

Jesper Ahremark, som arrangerar Action Run förstår inte kritiken:

– Vi drar ofta bansträckningen genom kyrkogårdar, och det har aldrig varit något problem men man har olika tycke. Vi ska ha en bana genom en kyrkogård i Malmö nu i helgen.

Pär Israelsson säger att den karta arrangörerna lämnade in till Kalmar kommun, och som man fick tillstånd för, visar att banan går utanför kyrkogården. Därför tog man aldrig kontakt med Svenska kyrkan.

– Tanken var inte att banan skulle gå genom kyrkogården, det var ett misstag och vi har felat i kommunikationen med arrangören. Vi ska ha en uppföljning och det ska inte hända igen, säger Pär Israelsson

Peter Wänehag ska kontakta arrangören.

– Vi måste markera att det inte är ok.