Thoralf Alfsson hotas av uteslutning

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Bäckström Johansson, distriktsordförande och partistyrelseledamot, Sverigedemokraterna
Foto: Karin Asmundsson
Mattias Bäckström Johansson, distriktsordförande och partistyrelseledamot, Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas ledning har öppnat en granskning av Thoralf Alfsson som kan leda till att den kände politikern från Kalmar utesluts. Det bekräftar partidistriktets ordförande och partistyrelseledamoten Mattias Bäckström-Johansson.

Den utredning som startats är anledningen till att Thoralf Alfsson inte nominerats till partiets plats i kommunstyrelsen. En person som är föremål för intern granskning kan inte väljas till offentliga uppdrag.

Det handlar om gruppledarens Facebookkommentar i valrörelsens slutskede. I en diskussion fällde en politisk motståndare mycket grova sexuella kommentarer om Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson.

Thoralf Alfsson svarade då med samma mynt och skrev: ”gör oss svenskar en tjänst. Återvandra till ditt hemland, ditt riktiga land, där ni knullar era mammor!”

Kommentarerna togs senare bort och Alfsson förklarade att han var uppjagad och stressad och i valrörelsens slutskede hjärtligt trött på alla påhopp i olika sociala medier.

För partiledningen var emellertid måttet rågat och man tillsatte en intern utredning som nu sköts av de speciella utskott under partiledningen som bland annat hanterar uteslutningsfrågor.

– Utredningen har pågått en tid, och startade strax efter att uttalande blivit känt, säger Mattias Bäckström-Johansson. Men under den tid som utskottet samlar in material är personen avstängd från att ta nya uppdrag.

Och vad kommer att hända med Thoralf Alfsson?

– Jag vill inte föregripa processen. Men rent krasst kan man konstatera att det finns tre alternativ. Antingen läggs ärendet till handlingarna och det händer inget alls. Eller så kan personen i fråga tilldelas en varning och i de allvarligaste fallen kan det bli fråga om uteslutning.