Thoralf Alfsson (SD) petas av sina egna

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson (SD) på kommunfullmäktige i Kalmar under måndagen.
Foto: Karin Asmundsson
Thoralf Alfsson (SD) på kommunfullmäktige i Kalmar under måndagen.

 

Sverigedemokraternas starke man i Kalmar, Thoralf Alfsson, petas av sitt eget parti från platsen som ledamot av kommunstyrelsen i Kalmar. Istället blir det Micael Foghagen och Petra Gustafsson som tar partiets två platser.

Det framgick när kommunfullmäktige i Kalmar på måndagen gjorde valen till nämnder och styrelser.

Thoralf Alfsson är Sverigedemokraternas klart mest kända namn i Kalmar. Han blev personvald till såväl kommun som landsting.

Han lyckades emellertid inte med sin personvalskampanj till riksdagen.

Men han har också varit kontroversiell och det är ingen hemlighet att det har funnits kritiker, inte minst i ledningen för hans eget parti.

Thoralf Alfsson vill inte kommentera, men säger att han känt till det hela i 14 dagar.

Krister Thornberg valdes som ersättare på Sverigedemokraternas mandat i kommunstyrelsen.

Petra Gustafsson hade nominerats som oppositionsråd, men fick inte den platsen eftersom Liberalernas Carl-Henrik Sölvinger får stöd från Alliansen.

Thoralf Alfsson fick över 18 procents kryss i kommunvalet i Kalmar, bara kommunalrådet Johan Persson var mer populär hos de egna.

I landstingsvalet fick Alfsson 11 procents kryss.

Hans politiska plattform är den egna bloggen, en av Sveriges mest lästa politiska bloggar. Men också en av de mer ifrågasatta, bland annat på grund av hårda angrepp mot islamisering i Sverige.

Han kom med i kommunfullmäktige 2006 och 2010-2014 var han riksdagsledamot för partiet. Han kom emellertid aldrig in i partiets innersta kretsar. Förra mandatperioden kom han inte med på riksdagslistan, det gjorde han emellertid i det gångna valet. Men långt ner och Alfsson satsade på en krysskampanj, som emellertid inte nådde riktigt ända fram.