Alfsson kritisk till hyran på arenan

Kalmar Artikeln publicerades
Thoralf Alfsson (SD) är kritisk till hyresnivåerna på Guldfågeln arena.
Thoralf Alfsson (SD) är kritisk till hyresnivåerna på Guldfågeln arena.

– Vi är kritiska till att hyresnivåerna för de som vill använda arenan är uppseendeväckande höga, medan Kalmar FF:s hyra till kommunen är mycket låg. Det har vi framfört hela tiden.

Det säger Thoralf Alfsson (SD) efter att Östra Småland kunnat berätta om den prislista Kalmar FF arbetar efter när andra föreningar vill nyttja arenan. Kalmar FF får behålla de hyrespengarna, trots att kommunen köpt anläggningen för 244,5 miljoner.

Sverigedemokraterna gjorde en protokollsanteckning om saken när kommunfullmäktige beslutade om köpet.

Det hela kommer att ställas på sin spets om IFK Kalmars damer går upp i allsvenskan på söndag och spelar hemmamatcher på Guldfågeln arena.

– Kalmar FF betalar 425 000 kronor om året för att hyra den kommunägda arenan. Den låga hyresnivån är iögonenfallande, inte minst med tanke på att hyran på Fredriksskans var 820 000 kronor för sju år sedan, säger Thoralf Alfsson.

– Det är också anmärkningsvärt att 100 procent av de hyresintäkter som uppkommer genom externa hyresgäster tillfaller Kalmar FF, trots att kommunen är ägare.

Thoralf Alfsson menar att det är självklart att det blir en förhandling om IFK Kalmars hyra när de ska spela på arenan om de går upp en division på söndag.

– Vi anser att IFK Kalmar ska ges goda möjligheter att även spela en del av sina matcher, eller alla om de så önskar på arenan och då ska inte de hyror som anges i avtalet vara de gällande.