Tidigare våldtäktsmisstänkt vill ha ersättning från staten

Kvarholmen Artikeln publicerades

Den 20-årige mannen greps och häktades, misstänkt för en våldtäkt inne på nattklubben Krögers. Utredningen mot mannen har därefter lagts ned och han begär nu ersättning från staten för den tid han suttit frihetsberövad.

Det misstänkta övergreppet anmäldes strax efter att det skulle ha skett, vid 00.30-tiden den 19 oktober, och 20-åringen greps inom en timme. Han anhölls senare och häktades några dagar senare, den 22 oktober.

Vid häktningsförhandlingen medgav mannen att han hade haft sexuellt umgänge med målsäganden, men menade att umgänget hade skett frivilligt.

Åklagaren lade fram den alternativa brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt” under förhandlingen, och det var också för det mannen häktades. En dryg vecka senare hävdes häktningen och mannen försattes omedelbart på fri fot.

Åklagaren hade kommit fram till att bevisningen inte skulle hålla för att väcka åtal.

– Den misstänkte hade lämnat en historia som jag inte kunnat vederlägga, säger kammaråklagare Magnus Ling som på grund av förundersökningssekretess inte kan gå in i detalj om vad som har hänt men fortsätter:

– Den här typen av brott sker oftast i utrymmen där det inte finns några vittnen. Jag kan inte bevisa att det har skett ett brott.

Via sin advokat har 20-åringen nu ansökt om ersättning hos Justitiekanslern för ”lidande till följd av frihetsberövande”.