Tillåtet och förbjudet – vad gäller för elsparkcykel och fatbikes?

Kalmar län Artikeln publicerades
En elsparkcykel, även kallad elscooter, i trafiken.
Foto: Magnus Andersson/TT
En elsparkcykel, även kallad elscooter, i trafiken.

Nya fordon på vägar samt cykel– och gångbanor har fått liv i debatten kring vilka regler som gäller för eldrivna fordon. Är de cyklar eller mopeder? Vi reder ut begreppen.

En cykel är inte bara ett fordon med, vanligtvis, två hjul och pedaler. Transportstyrelsen definierar numera ytterligare tre sorters fordon som cyklar. Både elcyklar och sparkcyklar, som saknar trampor, har fått samma status – och därmed samma lagkrav.

Det betyder att sparkcykelvarianter som elscooter och fatbikes, en variant med mycket tjockare däck, får köra på cykelvägar, men måste vara utrustade med allt det som krävs för en vanlig cykel.

En så kallad fatbike, korrekt parkerad i ett cykelställ.
Foto: Fredrik Svensson
En så kallad fatbike, korrekt parkerad i ett cykelställ.

 

Under sommaren rapporteras om flera olyckor runtom i landet, bland annat en dödsolycka i Helsingborg. Trafiksäkerhetsföreningen NTF menar att antalet olyckor kan förväntas öka i takt med att fordonstypen blir vanligare, och rekommenderar att endast vuxna ska köra cyklarna.

"Det här är inte ett fordon som är byggt för barn.”

"Det här är inte ett fordon som är byggt för barn”, står det på NTF:s hemsida. ”Den höga hastigheten och fordonets tyngd gör det svårt för ett barn att manövrera.”

I Kalmar har det än så långe inte skett några allvarligare incidenter med elfordon, men en del fordon har stoppats för kontroll av polisen.

– Spontant reagerar jag på att det inte finns någon åldersgräns, säger Niko Kalcidis, kommunpolis i Kalmar.

– De går relativt fort, 20 kilometer i timmen. Så fort cyklar inte en 12–13-åring i genomsnitt.

Olagligt att vara flera: ”På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för.”
Foto: Geir Olsen
Olagligt att vara flera: ”På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för.”

För barn upp till 15 år är det hjälmtvång, är du äldre kan du köra barhuvad. En annan skillnad jämfört med exempelvis moped är att du inte behöver förarbevis.

– Problemet är inte de som klassas som mopeder, där är det åldersgräns, hjälmtvång och krav på utbildning.

– På de som klassas som cyklar kan du, om du är över 15, sakna utbildning i trafikvett och köra utan hjälm i nästan samma hastighet som en moped.

 

Fakta

Sparkcykel, elcykel eller fatbike – vad är vad?

Elcykel, elsparkcykel, elscooter, fatbike – de eldrivna fordonen har blivit fler, här är en liten ordlista:

Cykel: Den ”vanliga” trampcykeln samt:

🚲Elfordon med trampor, max 250 watt som bara kan förstärka trampningen upp till 25 kilometer i timmen.

🚲Elfordon utan trampor med maxhastighet 20 km i timmen; (a) max 250 watt eller (b) självbalanserande (ex. Segway).

🚲Elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter).

Cyklar som avviker från kraven anses troligen som moped.

Elcykel: Benämning på den typ av cyklar som beskrivs ovan som elfordon med trampor, där eldriften förstärker trampningen upp till 25 kilometer i timmen.

Elsparkcykel/Elscooter: Benämning på de cyklar som beskrivs ovan som elfordon utan trampor, får köras i högst 20 kilometer i timmen.

Fatbike/Fatscooter: En variant av elsparkcykel med tjockare däck.

Fatbike är även benämningen på en mountainbike med riktigt tjocka däck, anpassad för svåra underlag som snö och sand.

Källor: Transportstyrelsen/NTF

De extremt tjocka däcken gör att elscooter-varianten fått namnet fatbike.
Foto: Fredrik Svensson
De extremt tjocka däcken gör att elscooter-varianten fått namnet fatbike.

Fakta

Trafikregler – detta gäller för elsparkcyklar

Enligt lag måste en cykel alltid ha:

Ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)

Broms

En lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.

Strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller

En lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.

Röd reflex baktill,

Vit reflex framtill och,

Vit eller orangegul åt sidan.

Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

Hjälmkrav

Alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Detta gäller också om de cyklar inom inhägnat område.

Här ska du köra:

Du ska cykla på höger sida av körbanan. Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

Du får, om du är särskilt försiktig, cykla på körbanan även om det finns en cykelbana. Detta under förutsättning att du fyllt 15 år och att hastighetsbegränsningen på körbana inte är högre än 50 kilometer i timmen. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

Passagerare

På en cykel eller en moped får inte samtidigt färdas flera personer än cykeln eller mopeden är byggd för. När en cykel eller moped klass II har lämpliga säten och effektivt skydd mot hjulekrarna får dock på fordonet färdas ytterligare:

Ett barn under tio år, om den som styr fordonet har fyllt femton år.

Två barn under sex år, om den som styr fordonet har fyllt arton år.

Källa: Transportstyrelsen